Up 2 Date

IKEA betaalt 46 miljoen dollar aan ouders van kind die overleed door vallende kast

  1. Newschevron right
  2. IKEA betaalt 46 miljoen dollar aan ouders van kind die overleed door vallende kast

IKEA gaat een flinke schadevergoeding betalen aan de ouders van een peuter die om het leven kwam toen er een kast van de winkelketen op hem viel. Het Zweedse woonwarenhuis betaalt hen in totaal 46 miljoen dollar, omgerekend zo'n 41 miljoen euro. Volgens de advocaten van de ouders is het de grootste schikking die ooit getroffen is in de VS om een sterfgeval van een kind.

Waarschuwing

Het tweejarige jongetje, Jozef Dudek, kwam in mei 2017 om het leven toen er een Malm-ladekast op hem viel. Bij IKEA was in die tijd al bekend dat dit meubelstuk makkelijk omviel. Klanten konden daarom het meubelstuk terugbrengen of gratis verankerspullen krijgen om de kast aan de muur te bevestigen.

De ouders van het jongetje hadden de waarschuwing echter gemist. In 2018 besloten ze IKEA aan te klagen en met succes. De familie Dudek krijgt een schadevergoeding van 46 miljoen dollar van de woonketen. Ze willen daarvan 1 miljoen dollar doneren aan organisaties die pleiten voor betere veiligheidschecks van kasten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

VErkoop

IKEA keerde eerder in 2016 ook al 50 miljoen dollar uit aan de families van drie kleuters die omkwamen door het kantelen van de ladekast. Inmiddels is de kast niet meer te koop in de VS. In Nederland is het meubelstuk nog wel verkrijgbaar. In de winkel en op de website staat een duidelijke waarschuwing dat de kast verankerd moet worden aan de muur om te voorkomen dat het kantelt.

Ster advertentie
Ster advertentie