Up 2 Date

Jamal Ben Saddik na 1,5 maand weer uit de cel, nog wel enkelband

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Jamal Ben Saddik na 1,5 maand weer uit de cel, nog wel enkelband

Kickbokser Jamal Ben Saddik is weer terug uit de gevangenis in Antwerpen. Hij zat 1,5 maand vast nadat hij werd opgepakt bij een grote operatie rondom de app Sky ECC. Sinds gisteren is hij thuis, waar hij het verdere onderzoek moet afwachten met een enkelband om. Dat vertelt zijn advocaat Wim de Colvenaer aan het AD.

Op de grond slapen

Jamal wordt ervan verdacht lid te zijn van een criminele organisatie, omdat hij 'cryptotelefoons' zou hebben verkocht die vaak worden gebruikt door criminelen. Volgens zijn advocaat is hij onschuldig. De Colvenaer vertelt dat de omstandigheden in de Antwerpse gevangenis niet goed waren: "Hij heeft zelfs een tijdje op de grond moeten slapen, omdat er niet genoeg bedden zijn in de Belgische gevangenissen. Echt een schande, alleen in de Antwerpse gevangenis zitten al 78 grondslapers."

Versleutelde berichten

Sky ECC is een app waarmee mensen wereldwijd versleutelde berichten naar elkaar kunnen versturen. In Nederland wordt die door zo'n 11.000 mensen gebruikt. Twee maanden geleden lukte het de politie om deze cryptoberichten te kraken en kon er live worden meegelezen. De server werd begin maart in beslag genomen en later vonden er naar aanleiding van het onderzoek in totaal 120 arrestaties plaats in Nederland en België, waaronder die van Saddik.

Sky is al jarenlang de sponsor van Jamal. "Wij bestrijden dat Sky een crimineel bedrijf is", zegt zijn advocaat. "Justitie ziet Jamal als 'reseller', een van de volgens justitie zeventien verkopers van deze telefoons in België. Ze hebben Sky als criminele organisatie betiteld, omdat het willens en wetens deze diensten aan criminelen zou aanbieden. Daarmee verdenken ze dus ook Jamal van lidmaatschap van een criminele organisatie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Focussen op kickboksen

Jamal wil zich nu weer gaan focussen op het kickboksen. "Hij kan nu in elk geval thuis herstellen en weer wat gaan trainen", aldus de Colvenaer. Er zit nog steeds een re-match met kampioen Rico Verhoeven aan te komen. Die wedstrijd stond eigenlijk gepland op 30 januari, maar werd gecanceld vanwege Jamals rugblessure. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie