Up 2 Date

'Kickbokser Jamal Ben S. opgepakt door de politie'

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. 'Kickbokser Jamal Ben S. opgepakt door de politie'

Jamal Ben S. is opgepakt bij een operatie rondom Sky ECC, een app waarop versleutelde berichten kunnen worden gestuurd en die daarom veel wordt gebruikt door criminele organisaties. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De kickbokser is een van de tientallen personen die in België en Nederland zijn opgepakt bij het grootschalige internationale onderzoek genaamd Argus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Crypto communicatie

Sky ECC is wereldwijd momenteel de grootste aanbieder van crypto communicatie met zo'n 70.000 gebruikers. In Nederland gebruiken zo'n 11.000 mensen de app. Het platform belooft haar gebruikers een beveiligd wereldwijd netwerk.

Toch zijn opsporingsdiensten erin geslaagd toegang te verkrijgen tot de app. Sinds vorige maand kon de politie alle berichten live meelezen. Afgelopen dinsdag is de server, die ergens in een Europees land stond, in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten.

Hard geraakt

In een persbericht meldt de politie dat hun operatie rondom Sky de georganiseerde misdaad "hard geraakt" heeft. Het gaat dan om internationale organisaties die zich bijvoorbeeld bezighouden met grootschalige drugshandel, witwaspraktijken en gewelddadige afrekeningen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sponsor

In totaal vonden er naar aanleiding van het onderzoek 73 arrestaties plaats in Nederland. In België werden 48 mensen gearresteerd, waaronder Ben S. Zijn advocaat vertelt aan De Telegraaf dat Sky al jaren de sponsor is van Jamal. De vechtsporter wordt volgens hem door de politie nu aangeduid als verkoper van de beveiligde crypto-toestellen. "De in verdenkingstelling van mijn cliënt heeft daar mee te maken", vertelt advocaat De Colvenaer.

Vrijdag, wanneer Ben S. voor de Belgische Raadkamer moet verschijnen, wordt beslist of hij langer vast blijft zitten of onder toezicht wordt vrijgesteld. Volgens zijn advocaat zegt dat verder niks over de eventuele schuld of onschuld van kickbokser.

Ster advertentie
Ster advertentie