Wat is er aan de hand in Syrië en waarom zijn er al meer dan duizend doden gevallen?
- News
- Wat is er aan de hand in Syrië en waarom zijn er al meer dan duizend doden gevallen?
Na de val van Assad in Syrië is er helaas nog steeds sprake van onrust in Syrië. Zo zijn er de afgelopen dagen hevige gevechten geweest tussen verschillende partijen, waarbij de alawieten het slachtoffer waren. Maar wat is er precies aan de hand in het land?
Wat is er aan de hand?
Op 6 maart begon de Syrische regering haar troepen te verplaatsen naar de kuststeden Latakia, Banias, Tartous en Jableh om te vechten tegen wat ze de 'resten van het Assad-regime' noemen. Deze groepen zijn voormalige pro-Assad strijders die hun verzet tegen de nieuwe regering hebben verklaard.
De provincie Latakia en Tartous liggen langs de Middellandse Zee en worden gedomineerd door de alawitische gemeenschap, waarvan Bashar al-Assad zelf afkomstig is. Deze gebieden worden al lange tijd beschouwd als steunpilaren van de Assad-familie. Bij de val van Assad waren er zorgen over wraakacties tegen de alawitische bevolking. Dit zou een reden kunnen zijn waarom de zogenaamde Assad-aanhangers ervoor kozen om hier aan te vallen.
Wie vechten er tegen elkaar?
Maar wie domineren de strijd nou precies? Dat zijn drie groepen, namelijk de Syrische overheidstroepen, geleid door de regering van Bashar al-Assad en die steun krijgt van paramilitaire groeperingen zoals Hezbollah. Deze troepen vechten om hun grip op het land te behouden. Dan heb je ook nog de voormalige aanhangers van het Assad-regime die zich verzetten tegen de huidige regering. Dit zijn vaak voormalige militairen en officieren die blijven strijden tegen de nieuwe machthebbers. En als laatst de HTS-rebellen (Hayat Tahrir al-Sham), een islamitische extremistische groepering die afsplitste van al-Qaeda. Zij zijn een belangrijke speler in de oppositie tegen het Assad-regime en worden beschuldigd van gewelddadigheden in het gebied.
"Alle bezettende terroristische krachten verdrijven"
De Syrische veiligheidsdiensten stonden tegenover gewapende groepen, geleid door voormalige officieren van het leger van Assad. Ook waren er niet-geïdentificeerde groepen die naar de kust waren gekomen om wraak te nemen op de veiligheidstroepen die in de regio waren aangevallen. Leden van de alawitische gemeenschap meldden volgens Al Jazeera dat gewapende groepen hen lastigvielen, ontvoerden en zelfs moorden pleegden.
Op sociale media verschenen video's van voormalige officieren van het Assad-regime, zoals Muqdad Fteiha, die verklaarde dat zijn groep zich had gevormd om de vermeende misdaden van de Al-Qaeda-groepering Hayat Tahrir al-Sham (HTS) in de regio te bestrijden. Andere berichten op sociale media gaven aan dat er een "Militaire Raad voor de Bevrijding van Syrië" was opgericht om "alle bezettende terroristische krachten" te verdrijven.
Meer dan duizend doden
De inwoners van de kustgebieden leven in angst. In Latakia vertelde een anonieme bewoner het volgende aan Al Jazeera: "Ik ga nooit naar buiten en ik open de ramen niet. Er is geen veiligheid hier. Er is geen veiligheid voor de alawieten."
Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) zijn er minstens 1.311 doden gevallen, waaronder zo'n 830 burgers, 230 leden van de veiligheidstroepen en ongeveer 250 gewapende strijders. Het aantal slachtoffers blijft oplopen en het is moeilijk om de exacte cijfers te verifiëren.
Zijn Christenen het doelwit?
Er gaan momenteel ook geruchten rond op sociale media dat christenen de belangrijkste doelwitten zouden zijn in de recente aanvallen door de HTS-rebellen in Syrië. Echter, er is geen bewijs dat deze beweringen ondersteunt. Integendeel: christelijke leiders gaven op 8 maart een gezamenlijke verklaring op Facebook waarin ze de geweldplegingen tegen onschuldige burgers sterk veroordeelden, maar benoemde daarin niet specifiek dat het christenen het doelwit van de aanvallen waren. Dat blijkt uit onderzoek van DW.
Lokale functionarissen weerleggen beweringen dat gewapende groepen zich opzettelijk op christenen richtten. "Christenen werden vermoord, niet omdat ze christenen waren, maar omdat ze in alawitische buurten woonden", zei de Syrisch-katholieke aartsbisschop Jacques Mourad van Homs in een telefonisch interview metLa Croix International. Hij schatte dat twaalf christenen waren omgekomen. "Sommige Ismaili’s werden naar verluidt ook vermoord. Maar zeggen dat de regering zich specifiek op christenen richt is onjuist en zou hen verder in gevaar kunnen brengen", waarschuwde de aartsbisschop. Ook lokale nieuwsberichten bevestigen dat christenen niet het belangrijkste doelwit zijn van de huidige aanvallen. Zowel lokale als internationale rapporten geven aan dat het voornamelijk de alawitische gemeenschap is die het doelwit is van de recente gewelddadigheden.
Lees ook
FunX
De situatie in Congo verslechtert, maar wat is er aan de hand?Up 2 Date
Mazen al-Hamada dood gevonden na val Syrische regime: "Nederland liet hem in de steek"Up 2 Date
Syrische vluchteling Tarek vertelt verhaal in docu: “Ik was eenzaam en depressief”Up 2 Date
Baby's en kinderen misbruikt en verkracht in oorlog Soedan: "Het moet stoppen"