Up 2 Date

Syrische vluchteling Tarek vertelt verhaal in docu: “Ik was eenzaam en depressief”

foto: Instagram: tarik_almo
  1. Newschevron right
  2. Syrische vluchteling Tarek vertelt verhaal in docu: “Ik was eenzaam en depressief”

De meeste Nederlanders kunnen zich niet voorstellen hoe het is om op te groeien in een oorlogsgebied. Door de constante angst om hun leven te verliezen zijn de mensen uit oorlogsgebieden genoodzaakt om te vluchten naar een veilige plek. Zo ook de 32-jarige Tarek Almohamed. Hij vluchtte vanuit Syrië op een rubberen boot naar Europa en kwam uiteindelijk in Nederland terecht. Uiteindelijk heeft Tarek het na vele tegenslagen geschopt tot luchtvaarttechnicus.Op TikTok en in zijn aankomende documentaire in samenwerking met NH Nieuws, vertelt Tarek zijn indrukwekkende verhaal.

Gevlucht uit Syrië

Op TikTok postte Tarek een video bestaande uit fotoslides waarin hij zijn bijzondere levensverhaal deelt. De foto's die in de video voorkomen zijn een weergave van zijn volledige reis vanaf Syrië naar Nederland. In de video vertelt hij dat hij opgroeide in de Syrische plaats Saraqib. Door de oorlog is Saraqib voor een groot deel verwoest waardoor hij in zijn eentje vluchtte naar Turkije. Eenmaal in Turkije maakte hij het riskante besluit om de oversteek te maken naar Europa. Sommige vluchtelingen hebben hun zoektocht naar veiligheid op tragische wijze met hun leven moeten bekopen.

Tarek stapte in Turkije toch op een rubberen boot met zestig anderen om zo Europa te bereiken. Op TikTok schrijft hij over deze reis: “Het enige wat ik dacht was: ‘Als mijn leven hier eindigt wil ik graag met een lach eindigen’”. Daarbij is te zien dat Tarek lachend een selfie neemt op de boot met zijn lotgenoten. De vluchtelingen werden op de Middellandse Zee gered door de Griekse kustwacht en zo wist Tarek opgelucht voet aan wal te zetten in Europa.

Nederland

Na een zware reis door Europa belandde Tarek uiteindelijk in 2015 op 23-jarige leeftijd in Nederland. Hij kwam terecht in een asielzoekerscentrum in Zwolle. Daar kwam hij te wonen met driehonderd andere vluchtelingen. Volgens Tarek was iedereen daar erg gemotiveerd om te bouwen aan een nieuw leven en had iedereen zijn eigen unieke verhaal. Uiteindelijk werd Tarek elke paar maanden naar een ander AZC gebracht. Tarek beschrijft dit als een lastige periode. Zo vertelt hij: “Elke keer als ik vrienden had gemaakt dan moest ik ze alweer verlaten. Dat maakte mij erg verdrietig en eenzaam.”

Opbouwen nieuw leven

Uiteindelijk kreeg Tarek na verloop van tijd een eigen woning. Ook begon hij rond die tijd met het leren van de Nederlandse taal. Voor Tarek voelde het op dat moment alsof alles hem voor de wind ging. Hij kreeg een baan bij de Albert Heijn en maakte veel vrienden op school. Echter voelde Tarek zich er toch niet helemaal goed bij. Zijn dromen waren namelijk groter dan zijn leven op dat moment. Hij wilde zijn doelen behalen en besloot luchtvaarttechniek te gaan studeren. Tarek werd, tot zijn grote blijdschap, toegelaten tot de studie. In het begin had Tarek erg veel moeite met de lesstof. De studie stond bekend als een van lastigste studies. Hierover vertelt Tarek: “Ik voelde mij dom en snapte er niks van”.

Depressie

Tarek raakte depressief en kreeg ook suïcidale gedachten. “Ik had hier geen familie en niemand hielp mij. Daarom voelde ik mij eenzaam. Ik had heel veel verantwoordelijkheden die ik op mij moest nemen, maar ik eindigde aan het eind van de dag weer alleen in bed.” In het TikTok filmpje is een foto te zien waarop Tarek naast het treinspoor zit. “Op deze foto vroeg ik mij af of iemand mij zou missen als ik voor de trein sprong.”

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Doorzettingsvermogen

Ondanks dat Tarek moest dealen met hele moeilijke tijd liet hij het er niet bij zitten. “Ik begon non-stop te studeren. Ook tijdens mijn weekenden en vakanties. Mijn leven bestond uit studeren. Daardoor haalde ik steeds betere resultaten." Tarek liep met succes stage bij een luchtvaartbedrijf. Uiteindelijk wist hij af te studeren en zijn diploma te behalen.

Documentaire

Het bijzondere verhaal van Tarek vol pijn, angst, karakter en doorzettingsvermogen was voor de Noord-Hollandse nieuwsomroep NH een reden om een documentaire te maken over Tarek. De documentaire is vanaf vandaag tot en met 28 februari te zien op NH. Tarek hoopt met zijn verhaal andere nieuwkomers te kunnen inspireren om nooit op te geven.

Ster advertentie
Ster advertentie