FunX

Zahra vluchtte uit Afghanistan: "Ze vroegen mijn vader bommen te vervoeren"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Zahra vluchtte uit Afghanistan: "Ze vroegen mijn vader bommen te vervoeren"

Je eigen land halsoverkop verlaten omdat je gevaar loopt. Deze uiterst pijnlijke situatie is de realiteit voor Zahra. Ze vluchtte samen met haar ouders op zesjarige leeftijd naar Nederland. In het kader van de Good Vibes Dinner kwam de twintigjarige Zahra langs bij Fernando in de ochtendshow om haar heftige vluchtverhaal te delen.

Gevaar

Zahra heeft, ondanks dat ze 'maar' zes jaar in Afghanistan heeft gewoond, al het nodige meegemaakt. Haar vader had destijds een groot autobedrijf met vele connecties in Europa en Dubai. Zo wist hij veel auto’s te importeren en te exporteren. Zahra vertelde dat hij in Kandahar, de zuidelijke plaats waar ze vandaan komen, een regionale bekendheid was door zijn werk. “Mijn vader trok de aandacht. Op een gegeven moment kreeg hij van de Taliban het verzoek om bommen te plaatsen of te vervoeren in een van zijn auto’s. Dit heeft hij natuurlijk geweigerd.”

Zahra vluchtte uit Afghanistan (20): "Mijn vader werd gevraagd om bommen te vervoeren voor de Taliban"

Familiedrama

Zahra vertelde aan Fernando dat haar neef ook een soortgelijk verzoek kreeg. “Mijn neef had een kledingwinkel en ontwierp ook zijn eigen vesten en jassen. De Taliban vroeg hem of hij kleding wilde maken met verborgen zakken om bommen in te dragen." De Taliban kwam er later pas achter dat Zahra’s neef familie van haar was. "Dat was een extra reden voor hen om mijn neef te bedreigen. Uiteindelijk hebben ze mijn broertje en mijn oom ontvoerd en vermoord.”

Ontvoering zus

Ook de zus van Zahra heeft een lot getroffen met een traumatische uitkomst voor haar familie. Hierover vertelde zij: “De Taliban had ons huis gevonden en kwamen toen langs, omdat één van hen wilde trouwen met mijn zus." Haar moeder vroeg of ze het huis wilden verlaten maar daar gaven ze geen gehoor aan. Uiteindelijk werd Zahra's zus meegenomen door de Taliban. "Nadat ze mijn zus meenamen, kwamen ze erachter dat zij de dochter is van mijn vader. Binnen no time zijn we het land uit gevlucht en hebben we alles achtergelaten. Ik heb haar daarna nooit meer gezien.”

Zoektocht zus

Zahra legt uit dat het een complexe situatie is. Volgens haar is de kans klein dat ze ooit nog herenigd zal worden met haar zus aangezien ze in zowel Afghanistan als Pakistan kan zijn. Daarnaast gaf Zahra aan dat een zoektocht naar haar zus heftige gevolgen kan hebben. “We hebben nog veel familieleden in Afghanistan en met het starten van een zoektocht zouden we hen in gevaar kunnen brengen. Dat maakt het heel lastig. Ik hoop dat God haar beschermt.”

Positiviteit

Ondanks de ellende blijft Zahra toch strijdbaar en optimistisch. “Mijn vader is altijd heel positief gebleven en moedigt ons nog altijd aan om een nieuw leven op te bouwen in Nederland. Zijn woorden neem ik ter harte en inspireren me nog altijd. Ook hadden we vroeger in het AZC veel activiteiten. Dat zorgde voor afleiding.”

Ster advertentie
Ster advertentie