Artist of the Month

Farid rapt over zijn leven van vluchteling tot artiest: "Ik wist van niets iets te maken"

foto: Faridfoto: Farid
  1. Newschevron right
  2. Farid rapt over zijn leven van vluchteling tot artiest: "Ik wist van niets iets te maken"

De Zeeuwse rapper Farid heeft al heel wat meegemaakt. Hij werd geboren in Azerbeidzjan, verhuisde naar Rusland en vluchtte uiteindelijk op zijn tiende met zijn moeder naar Nederland. Na actief te zijn geweest onder de naam Lo-Bo en vervolgens een lange muzikale break te hebben ingelast, is de artiest nu toe aan een frisse start. Muziek is altijd al zijn grote passie geweest en hij is klaar om zijn levensverhaal - vol ups en downs - te delen in zijn nieuwe tunes.

Farid is Artist of the Month, wat betekent dat je zijn track Salar Azimi de hele maand voorbij hoort komen op FunX.

Naam: Farid
Woonplaats: Sas van Gent (Zeeland)
Hoe lang maak je al muziek? Al zo'n 15 jaar, maar ik was van kleins af aan al gek op muziek en acteren. Ik zong al liedjes mee, deed mijn favoriete filmhelden na en schreef gedichtjes. Toen we uit het azc kwamen, maakte ik door cd's van de nieuwe liefde van m'n moeder kennis met hiphop. Ik hoorde liedjes van Tupac, Eminem THC, Brainpower en Opgezwolle en was in één klap verliefd. Later begon ik mezelf op te nemen met de videorecorder of op cassettebandjes. Daarna werd dat een webcam en later een professionele microfoon. Sinds 2010 ben ik serieus bezig. Door verschillende gebeurtenissen in m'n leven zaten er wel pauzes tussen. Er was te veel verleiding en afleiding waardoor ik soms een verkeerde route nam. Daar heb ik nu verandering in gebracht. Stoppen staat niet meer in m'n woordenboek.
Waar haal je je inspiratie vandaan? Uit het leven zelf en de dingen die ik meemaak. In mijn nummers hoor je altijd inhoud. Ik kan vol overtuiging zeggen dat ik achter elke line sta die ik ooit heb geschreven
Hoe zou je je sound omschrijven? Zoals de betekenis van de naam Farid. Dat is Arabisch en betekent 'uniek'. Ik denk niet dat je me kan vergelijken met een andere artiest. Dat zijn niet per se mijn woorden, maar die van de mensen om me heen.
Is er een boodschap die je met je track wilt overbrengen? De boodschap van Salar Azimi is dat mensen je altijd omlaag willen halen wanneer je succesvol bent. Het gaat over de gelijknamige multimiljonair. Als voormalig vluchteling werd ik geïnspireerd door zijn verhaal: hij begon als asielzoeker, maar is nu miljonair. De tekst spreekt voor zich.
Naar wie of wat luister je zelf graag? Ik ben echt een raar persoon als het gaat om muzieksmaak. De ene dag luister ik boze rap, de andere dag Michael Jackson, Phill Collins of soundtracks van films. Je kan me met alle genres blijmaken.
Met wie zou je ooit nog willen samenwerken? Er is niet per se één bepaalde artiest, er zijn er meerdere. Contact leggen en netwerken is lastig vanuit Zeeland, maar ik doe m'n best. Er liggen wel wat featurings klaar, maar die blijven nog even een verrassing.
Waar ben je tot nu toe het meest trots op? Dat ik van niets iets heb kunnen maken. Ik kwam hierheen als klein jongetje dat helemaal opnieuw moest beginnen: een nieuw land, nieuwe taal, nieuwe cultuur en nieuwe situaties. Desondanks ben ik gelukkig verloofd en ben ik vader van drie prachtige zoontjes. Bovendien neem ik mijn verantwoordelijkheid door m'n mensen te onderhouden en maak m'n ouders trots.
Waar sta je over vijf jaar? Dan hoop ik verder te zijn in m'n carrière en te kunnen leven van muziek. Ik weet zeker dat ik kan meedraaien met de grote namen en ik wil graag een groter publiek bereiken. Ik produceer ook, dus ik zal altijd muziek blijven maken. Ik kan niet zonder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Artist of the Month

Elke maand staan er in de lokale Jouw Stad-shows op FunX opkomende talenten in de spotlights. Je checkt de muziek van alle Artists of the Month in de Support Your Locals-playlist op Spotify. Wil jij als Artist of the Month jouw stad representen? Drop dan hier je gegevens.

Ster advertentie
Ster advertentie