FunX

Mahi over traumatisch vluchtverleden: "Sliepen in oud hotel vol kakkerlakken"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Mahi over traumatisch vluchtverleden: "Sliepen in oud hotel vol kakkerlakken"

Sommige mensen zijn niet veilig in hun land en hebben geen andere keus dan hun huis te verlaten. Dit is de werkelijkheid voor veel vluchtelingen, zo ook voor de It's Complicated-host Mahi (30). Ze vertelt in Start met Fernando hoe zij samen met haar ouders zijn gevlucht en welke herinneringen ze hieraan over heeft gehouden.

Niet veilig

Mahi's vader besloot Iran te verlaten, omdat hij het niet veilig vond voor zijn vrouw en dochter. "In Iran is het zo dat je als vrouw een hoofddoek moet dragen. Als je dat niet op de 'goede manier' doet, kun je daarvoor gemarteld worden. Dit overkomt vrouwen dagelijks in Iran", vertelt Mahi. Haar vader is toen als eerst naar Nederland gevlucht en Mahi en haar moeder zijn een jaar later achter hem aangegaan.

De It’s Complicated-host vertelt dat het heel intens was om naar een vreemd land te gaan. "Je kan ook geen spullen meenemen. Mijn moeder heeft denk ik wat onderbroeken een shirt en luiers voor mij meegenomen, maar voor de rest moest ze alles achterlaten. Haar foto's en spullen, maar ook haar ouders en zussen", aldus Mahi.

Mahi vertelt over haar vluchtverleden "Ik had op mijn hoofd gewoon een kale plek van de stress"

Azc Arnhem

Toen Mahi's ouders weer herenigd waren in Nederland kwamen ze terecht in een azc in Arnhem, wat Mahi zich nog al te goed kan herinneren. "Normaal herinner je je niets van je tweede of derde levensjaar, maar ik herinner me alles nog. Ik weet nog precies hoe het daar was en hoe het rook." Ze vertelt Fernando dat deze periode erg traumatisch en stressvol voor haar was. "Het was vooral stressvol voor mijn ouders en als kind voelde ik die stress zodanig dat ik er een kale plek van kreeg achter op mijn hoofd." Het gezin leefde dan ook onder barre omstandigheden. "We sliepen in een oud en verlaten hotel waar het krioelde van de kakkerlakken. Er waren veel mensen bij elkaar gezet die samen een kamer moesten delen. Wij hadden het geluk dat we een eigen kamer hadden met twee bedden. Dat was ook niet vanzelfsprekend."

Nachtmerries

Mahi had tot op latere leeftijd nog last van deze traumatische gebeurtenissen. "Ik had vaak nachtmerries waarin ik teruggestuurd werd naar een land waar ik niet kon lezen of schrijven. Mijn Iraans is bijvoorbeeld lang niet zo goed als mijn Nederlands, dus als ik terecht zou komen in een land waar ik niets kan, wat moet ik dan?" De presentatrice zegt daarbij dat de nachtmerries die ze destijds had geen werkelijkheid konden worden, omdat ze toen al een verblijfsvergunning had. Maar de angst en eenzaamheid droeg ze voor een lange tijd met zich mee.

Toekomst

Mahi heeft samen met KRO-NCRV een documentaire gemaakt over haar vluchtverleden en wil Nederland daarmee laten zien hoe het kan zijn als nieuwkomer in dit land. "Vluchtelingen zijn niet per se zielige mensen. Ze komen niet allemaal uit armoede. Het kunnen ook doctoren of architecten zijn die moeten vluchten en veiligheid nodig hebben." Ze hoopt met haar mini-documentaire een verschil te maken in Nederland. "Ik wil de jongeren inspireren met mijn verhaal en anderen laten zien dat vluchtelingen niet eng zijn, maar gewoon mensen. We kunnen met zijn allen iets bouwen om Nederland beter te maken, zolang we elkaar helpen."

Ster advertentie
Ster advertentie