FunX

Tessa leerde de Syrische Ahmad kennen door Buddy to Buddy: "Ik had deze vriendschap nooit verwacht"

foto: privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Tessa leerde de Syrische Ahmad kennen door Buddy to Buddy: "Ik had deze vriendschap nooit verwacht"

Het Good Vibes Dinner komt er weer aan en deze editie staat geheel in het teken van Buddy to Buddy. Dit is een organisatie die nieuwkomers met een vluchtverleden koppelt aan jongeren uit Nederland om samen elkaar en elkaars cultuur te ontdekken en zich thuis te laten voelen. Tessa is een buddy geworden van Ahmad en vertelt in Start met Fernando over hun vriendschap die hieruit is voortgekomen.

Ahmad

Ahmad vluchtte in zijn eentje gevlucht uit Syrië toen hij 22 jaar oud was. "Mijn huis is weggevaagd door de oorlog, dus ik had geen andere keus dan vluchten." Hij woonde eerst een aantal jaren in Duitsland en kwam later pas naar Nederland. "Ik vond Nederland meteen al zo'n gezellig land. Iedereen was er altijd heel vriendelijk en groette me wanneer ik hen passeerde op straat. Ik voelde me hier gelijk thuis, vandaar dat ik toch naar Nederland ben verhuisd."

Ahmad leerde de Nederlandse taal met de intentie om de mensen beter te leren kennen, maar merkte dat hij er niet uitkreeg wat hij hoopte. "Ik ben erachter gekomen dat je de Nederlandse cultuur en gebruiken pas echt leert kennen door tijd met Nederlanders door te brengen. Dat helpt veel beter dan alleen de taal leren", vertelt hij. Om deze reden meldde Ahmad zich aan bij de organisatie Buddy to Buddy waar hij Tessa ontmoette.

Ontmoeting

Tessa was verhuisd van Rotterdam naar Utrecht en vond het een goed idee om deze onbekende stad te gaan verkennen met iemand voor wie de stad ook nog helemaal nieuw was. "Ik had me aangemeld om een buddy te worden van een nieuwkomeling om een nieuwe cultuur te leren kennen en om de Nederlandse cultuur mee te geven aan die persoon", vertelt Tessa. De twee vulden beiden een formulier in met een korte omschrijving over henzelf en hun interesses en werden al snel aan elkaar gekoppeld. "Tijdens het kennismakingsdiner kwamen we erachter dat we elkaars buddy waren en het klikte gelijk heel goed", aldus Tessa.

Verschillen en overeenkomsten

Inmiddels is het Tessa en Ahmad opgevallen dat er een aantal verschillen zitten tussen hun culturen. "Er zijn vooral veel verschillen op het gebied van communicatie", meent Tessa. "Nederlanders zijn vrij direct, maar in het Midden-Oosten worden dingen vaak op een mildere manier gebracht", vult Ahmad haar aan. Tessa merkt daarnaast dat ze niet alleen de Syrische cultuur beter leert kennen, maar ook de Nederlandse cultuur. "Sinds ik Ahmad heb leren kennen, ben ik me ook veel bewuster van mijn eigen gedrag en gebruiken. Als je je openstelt voor andere culturen, leer je je eigen cultuur dus ook beter kennen", zegt ze.

Naast deze verschillen hebben de twee ook een hoop overeenkomsten met elkaar. Naast het feit dat de vrienden even oud zijn, hebben ze namelijk ook dezelfde interesses en hobby's. "We vinden het beiden leuk om naar een concert of een gezellig café te gaan", aldus Tessa. "En we houden allebei van koken, vooral de Syrische en Libanese keuken."

Vriendschap

Ze doen beiden vier maanden mee aan het Buddy to Buddy project, maar weten zeker dat ze elkaar hierna nog steeds zullen zien. "We zijn echt hele goede vrienden geworden en dat had ik totaal niet verwacht toen ik mee ging doen aan dit project", zegt Tessa. "Ik ben heel erg blij met onze vriendschap en ik hoop dat meer mensen de verbinding met elkaar opzoeken en openstaan voor andere culturen", aldus Ahmad. De vrienden hopen dat Buddy to Buddy meer aandacht krijgt onder jongeren en dat mensen meer de verbinding met elkaar opzoeken in plaats dat mensen zich richten op de verschillen tussen nieuwkomers en Nederlanders.

Word buddy!

Altijd al jongeren met een vluchtverleden willen helpen, maar weet je niet hoe? Wist je dat het mogelijk is om buddy te worden? Buddy zijn is een verrijkende ervaring waarmee je écht het verschil kunt maken voor mensen in een nieuwe fase van hun leven. Waar wacht je nog op? Meld je aan en open de deur naar nieuwe vriendschappen en culturen.

Aanmelden

Ster advertentie
Ster advertentie