FunX

Mohammed (18) vluchtte op zijn 14e naar Nederland: "Mijn familie is eindelijk weer compleet"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Mohammed (18) vluchtte op zijn 14e naar Nederland: "Mijn familie is eindelijk weer compleet"

Nog maar veertien jaar oud was Mohammed toen hij vanuit Syrië via elf landen naar Nederland liep. Begin dit jaar vertelde de inmiddels 18-jarige Mohammed meer over deze levensgevaarlijke tocht aan FunX. Hij vertelde toen ook dat zijn oudste zus Sabah als enige van zijn familie nog in Syrië was en het maar niet lukte haar naar Nederland te halen. FunX legde opnieuw contact met Mohammed om te vragen hoe het nu met hem gaat en of zijn zus inmiddels al in Nederland is.

Huisarts

"Het gaat goed", zegt Mohammed. "Ik heb het een beetje druk." Mohammed, die momenteel met zijn oudere broer in Rotterdam woont, doet nu mavo 4 en is niet van plan zijn schoolcarrière daar te eindigen. "Dit jaar ga ik voor mijn mavodiploma slagen. Daarna kan ik hopelijk doorstromen naar havo, daarna naar hbo en daarna naar de universiteit." Zijn uiteindelijke doel? Mohammed wil heel graag huisarts worden, omdat hij graag mensen helpt. "Ik heb nog een lange weg te gaan, maar ja, dat maakt niet uit."

Compleet

Mohammed heeft goed nieuws: zijn oudste zus is een paar weken geleden in Nederland aangekomen. Daar is hij heel blij mee: "Mijn hele familie is nu eindelijk compleet." Mohammeds moeder en jongste zus kwamen een jaar geleden in Nederland aan en verblijven momenteel in een azc. Zijn oudste zus bleef lange tijd als enige achter in Syrië. Mohammed maakte zich daar heel erg zorgen over, omdat ze ziek is en niemand zich over haar kon ontfermen. Dat ze nu veilig in Ter Apel is, geeft Mohammed veel rust. "We zijn nu allemaal in Nederland en we kunnen makkelijk naar elkaar reizen. In de kerstvakantie komt mijn familie naar ons toe en gaan we samen eten en wandelen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wennen

De afgelopen jaren die Mohammed in Nederland doorbracht waren verre van makkelijk voor hem. "In het begin was het heel erg wennen", vertelt hij. "Ik was kapot van de hele reis. Ik heb in zeven à acht maanden gelopen van Syrië naar hier." Het was een lange reis waarin hij niet kon douchen of gezond eten en hij een flink slaaptekort had opgebouwd, omdat het vaak niet veilig genoeg was om te slapen. "Ik was zo moe toen ik in Nederland kwam. Ik heb de eerste dagen alleen maar geslapen."

De periode die volgde stond vooral in het teken van het leren van heel veel nieuwe dingen. Naast de taal moest hij als jonge tiener ook leren om voor zichzelf te zorgen. "Ik wist niet hoe ik moest schoonmaken, koken of de was doen." Daarnaast had Mohammed veel stress, omdat hij niet zeker wist of hij wel in Nederland mocht blijven. Hij moest maandenlang wachten op een verblijfsvergunning.

Familie

Toen hij eindelijk zijn verblijfsvergunning had gekregen, begon de onzekerheid over of hij zijn familie wel naar Nederland kon halen. Normaal gesproken geeft de IND na drie maanden uitspraak over de zaak. In het geval van Mohammed duurde het veel langer, namelijk twee jaar en vier maanden. Hij moest continu achter de zaak aan om te kijken of er al een beslissing was gemaakt. "Ik was vaak met mijn gedachte bij mijn familie."

Nu zijn familie weer compleet is, kan Mohammed zich eindelijk gaan focussen op de toekomst. "Ik wil blijven doorstuderen en mijn droom bereiken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verhaal

Mohammed vindt het belangrijk om zijn verhaal te blijven delen. Dat deed hij onder andere al in de Gouden Kalf-winnende documentaire Shadow Game waarin hij werd gevolgd gedurende zijn barre tocht naar Nederland. In de vervolgdocu Hammoudi's Dream is meer te zien over de strijd om zijn familie naar Nederland te halen.

Good Vibes Dinner

Op 20 december organiseert FunX het Good Vibes Dinner. Hier komen jongeren die naar Nederland gevlucht zijn onder meer in contact met FunX-luisteraars. Het diner staat in het teken van lekker eten, muziek, hoop, verbinding, ontmoetingen en verhalen. Kortom: good vibes.

Na onder meer de schrijnende gebeurtenissen die eerder dit jaar in Ter Apel plaatsvonden, wil FunX graag laten zien hoe Nederland écht is. Met het diner willen we jonge nieuwkomers met een vluchtverleden dan ook warm verwelkomen, een hart onder de riem steken en kijken hoe we iets voor hen kunnen betekenen, samen met FunX-luisteraars.

De avond wordt gehost door Mister Good Vibes Fernando en Ouassima. Er zullen veel verschillende flavours qua eten en muziek zijn, met onder meer optredens van Inez en DJ Mimi. Daarnaast zullen een aantal bekende FunX-gezichten voor deze speciale gelegenheid de radiostudio verruilen voor een plekje in de keuken, achter de bar of in de bediening.

In aanloop naar het event deelt FunX onvergetelijke, inspirerende en ontroerende verhalen van mensen met een vluchtverleden of mensen die daar wat mee te maken hebben. Een overzicht van alle stories vind je hier terug.

Ster advertentie
Ster advertentie