FunX

Omar (17) vluchtte uit Syrië en maakt nu misschien wel kans op een Oscar

foto: Instagram @omaralwan_1foto: Instagram @omaralwan_1
  1. Newschevron right
  2. Omar (17) vluchtte uit Syrië en maakt nu misschien wel kans op een Oscar

De 17-jarige Omar Alwan heeft een bijzonder verhaal. Hij vluchtte vanuit Syrië naar Nederland en werd vervolgens in het asielzoekerscentrum ontdekt als acteertalent. Nu speelt hij een rol in een film die misschien wel kans maakt op een Oscar! In Start met Fernando vertelt de jonge acteur hoe bijzonder dat voor hem is. "Man, ik was echt heel blij en trots. Ik heb zo hard gewerkt!"

Acteertalent Omar (17) vertelt hoe hij werd ontdekt in het azc

Nederlandse Oscar-inzending

Omar speelt een rol in de film Do Not Hesitate van regisseur Shariff Korver. Die titel maakt kans om namens Nederland te worden ingezonden naar de felbegeerde Academy Awards om vervolgens misschien wel genomineerd te worden in de categorie International Feature Film.

Film over leven in het azc

Maar hoe is uitgerekend Omar in die succesvolle film beland? Aan Fernando vertelt hij dat dat allemaal begon in het azc waar hij heeft gewoond. "Ze wilden een korte film maken over het leven in het azc. Uit 350 kinderen ben ik toen uitgekozen om daarin te spelen." Die film, genaamd A Kiss (2018), won vervolgens meerdere prijzen, zowel Nederlandse als internationale.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ontdekt

Door die film trok Omar de aandacht van regisseur Shariff. "Hij heeft me toen gecast en vanaf dat moment ging het maar door." In eerste instantie was het niet eens Omars plan om voor een acteercarrière te gaan. "Vroeger wist ik niet of ik acteur wilde worden, maar toen ik ontdekt werd door m'n talent, keek ik naar mezelf en dacht ik: misschien wordt dit wel iets."

Inmiddels durft hij voorzichtig te dromen over meer grote rollen en samenwerkingen. "In Nederland zou ik heel graag met Saman Amini in een film willen spelen", vertelt hij Fernando. "Hij is heel getalenteerd en kan goed emoties uitbeelden."

Acteur of tandarts?

Toch is Omar voorlopig ook nog bezig met zijn opleiding tot tandartsassistent. "Dit jaar ga ik afstuderen." Als hij dat voor elkaar heeft gekregen, is het een kwestie van kiezen voor de toneelschool, of toch vedergaan met tandheelkunde. "Misschien ga ik switchen, het is nog steeds een twijfel."

Nu in de bioscoop

Op 21 december wordt duidelijk of Do Not Hesitate de selectie heeft gehaald en dus genomineerd wordt. Op 27 maart 2022 worden vervolgens de Oscars uitgereikt. Je kunt de film op dit moment bekijken in de bioscoop.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie