Films, Series & TV

Fraasie over vluchtverleden: "Lijp als ik zie wat mijn dochter nu heeft"

foto: NPO Start: Gelukkig Gevlucht
  1. Newschevron right
  2. Fraasie over vluchtverleden: "Lijp als ik zie wat mijn dochter nu heeft"

In de NPO Start-documentaire Gelukkig Gevlucht vertelt Fraasie hoe hij met zijn ouders naar Nederland vluchtte. De dj en producer kwam terecht in een azc en had nooit verwacht dat er later platina platen van hem aan de muur zouden hangen. "Ik was de chappie in het azc waar niemand ooit naar omkeek. Nu roepen mensen mijn naam."

Van Kosovo naar azc

Fraasie is op driejarige leeftijd met zijn ouders gevlucht uit Kosovo toen de Balkanoorlog uitbrak. Ze vluchtten het land uit en kwamen uiteindelijk in Nederland terecht. "We verbleven eerst bij een Nederlands gezin en daarna zijn we in een azc in Zeeuws-Vlaanderen terechtgekomen", vertelt hij.

De producer vond zijn kindertijd in het azc geweldig. "We hadden een hele leuke tijd daar als kinderen. Ik had allemaal leuke vrienden om me heen en we konden vaak nog tot heel laat buitenspelen." Toch kenden Fraasie en zijn ouders ook slechte periodes. "In de ochtend keken mijn ouders het nieuws en vaak hadden ze veel stress en moesten ze huilen. Ze wisten niet of onze familie nog leefde en konden geen contact met hen krijgen vanwege de oorlog."

Naast de zorgen die de ouders van Fraasie hadden over hun familie, hadden ze het zelf ook niet altijd makkelijk. "Er waren ook avonden waarbij mijn ouders geen avondeten hadden. Echt lijp, als ik nu kijk naar wat mijn dochter allemaal wél heeft. Nu probeer ik ook altijd mijn koelkast gevuld te houden. Dat is misschien ook wel een stukje om mijn ouders trots maken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tabaksboer

De vader van Fraasie besloot om naar Nederland te komen, omdat hij een betere toekomst voor zijn gezin wilde. "Als ik daar was gebleven, was ik waarschijnlijk tabaksboer geworden of ik was gestorven tijdens de oorlog." De toekomst die zijn ouders voor hem wensten, wil de producer hoe dan ook waarmaken. "Ik wil mijn ouders niet in hun gezicht spugen door mijn toekomst helemaal te verneuken hier. Dat kan écht niet."

Platina platen

Fraasie droomde altijd al van een muziekcarrière en die droom is uitgekomen. "Ik heb gedroomd over mijn platen die drie, vier keer platina zouden krijgen. Nu heb ik ze in m'n handen. Dat is succes." Maar het muzikale talent heeft nog meer doelen in het verschiet. "Ik ben er nog niet, want mijn doel is om niet alleen voor mijn eigen kinderen te kunnen zorgen, maar ook voor mijn achterkleinkinderen. Dus wanneer ik er niet meer ben, hoop ik dat zij nog steeds een trustfonds hebben waar ze altijd profijt van zullen hebben."

Vaderschap

Om zijn doel te kunnen bereiken moet Fraasie wel iets belangrijks opofferen, namelijk de tijd die hij anders met zijn dochtertje door zou brengen. "Soms ben ik een hele week of zelfs een zomer weg. Ik ben dan wel bang dat mijn dochter later zegt: 'Hij is er niet genoeg voor mij geweest.' Daar heb ik weleens moeite mee."

Fraasie komt naar eigen zeggen over als een zelfverzekerd persoon, maar er schuilt onzekerheid in hem als het gaat over zijn vaderschap. De Tigers-producer heeft er alles voor over om zijn dochtertje een (financieel) goed leven te bieden. "Ik ben niet egoïstisch, maar ik moet egoïstisch zijn om mijn dochter en alles wat na haar komt, goed te zetten."

Nalatenschap

Naast financiële stabiliteit voor zijn gezin wil Fraasie ook een nalatenschap voor de wereld creëren. "Het moet wel iets zijn met een betekenis en niet alleen het feit dat ik muziek maak of een paar grappen vertel op tv. Als ik er alleen al voor kan zorgen dat ik mensen een goed gevoel geef, dan is dat al een legacy voor mij."

Workshops in azc

Om deze nalatenschap te realiseren gaat Fraasie terug naar het azc in Zeeuws-Vlaanderen om vrijwillig workshops te geven aan jongeren. "Ik wil graag iets voor hen doen, omdat ik weet hoe het is om daar te zitten. De meesten van hen willen wel wat doen, maar ze mogen nog niets doen. Daarom wil ik graag muziek met hen maken. Als ik maar één procent van hun tijd kan opvullen met gezelligheid, dan geeft dat mij al voldoening."

Daarnaast is teruggaan naar het azc ook een confrontatie voor de dj. "Door in gesprek te gaan met deze gasten, ontmoet ik eigenlijk ook weer een stukje van mezelf. Misschien wel een stukje dat ik vergeten ben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Het leven is een film"

Ondanks de vreugde die Fraasie wil overbrengen aan de jongeren, weet hij hoe zwaar het is om een asielzoeker te zijn. "Asielzoekers krijgen tegenwoordig enorm veel shit over zich heen. Ze voelen dat ze hier niet welkom zijn en ze weten het ook. Denk je dat zij die protesten niet zien?"

De producer ervaart tot op de dag van vandaag nog discriminatie, vanwege zijn vluchtverleden. "Asielzoekers worden echt keihard aangepakt. Ik snap dat mensen 'Stuur ze terug, bla bla bla' zeggen als het criminelen zijn, maar er zijn gewoon zo veel mensen die dat niet zijn. Deze mensen worden echt net zo hard aangepakt door Nederlanders en de media."

Toch wil Fraasie de mensen in azc's een hart onder de riem steken en hen laten weten dat ze welkom zijn. "Als je dromen hebt en denkt dat ze onmogelijk zijn vanwege je huidige situatie, wil ik benadrukken dat het leven als een film kan zijn. Je zit nu misschien in een dal, maar het kan echt goed uitpakken voor je, dus houd vol."

Ster advertentie
Ster advertentie