Up 2 Date

Groningse dealer spreekt van GHB-epidemie in Nederland

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Groningse dealer spreekt van GHB-epidemie in Nederland

In de documentairereeks van VICE, High-Society, wordt het duidelijk dat er veel GHB wordt gebruikt in Europa. De hotspots voor het gebruik van de drug zijn Manchester, Londen, Ibiza en de Nederlandse stad Groningen. VICE wilde meer weten van de GHB-stad en deed een oproep. Een Groningse dealer reageerde daarop en liet ze zien hoe het er in Nederland aan toe gaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Epidemie

De GHB-dealer genaamd Dirk, ontvangt de cameraploeg in zijn woning in Groningen. Hij laat met trots een grote fles van het spul zien en een aantal zakjes cocaïne. Hij vertelt dat mensen steeds meer gebruik maken van het middel en dat het “dom zou zijn om niet te verkopen”. Een paar milliliter van de drug kan al genoeg zijn om een overdosis te veroorzaken. De dealer verkoopt de drug voor een euro per milliliter, wat bijzonder goedkoop is. De prijs van het middel is volgens Dirk de grootste reden dat we in Nederland kunnen spreken van een GHB-epidemie.

Gebruik op festivals

Verder in de documentaire zie je hoe de dealer met een aantal vrienden vertrekt naar een dancefestival in Nederland. In de bus naar het festival beginnen zij met het nemen van de drugs en bij tankstations verkoopt hij aan mede-festivalgangers. Vervolgens zetten zij een alarm, zodat ze niet te veel van de drugs nemen. Niet alleen in Nederland, maar ook in Ibiza wordt er erg veel van de drugs gebruikt. De documentaire laat zien hoe serieus het probleem is als er, binnen een paar uur na aankomst van de cameraploeg, een dame wordt afgevoerd na een overdosis GHB. Vooral de DJ’s die vaak op het eiland draaien vertellen hoe serieus het probleem is.

Tygo in de GHB

Vorig jaar liet Tygo Gernandt al in zijn documentaire-serie ‘Tygo in de GHB’ zien hoe ernstig het probleem is. In de reeks gaat de presentator langs een aantal gebruikers en bezoekt hij een producent van het middel. Na de documentaire is er veel aandacht voor het probleem, Tygo zegt: “Het is de ergste shit die je tot je kunt nemen". Toch lijkt er niet heel veel veranderd te zijn. Afgelopen juni verscheen er nog een aflevering van de serie waarin Tygo terugkijkt op het probleem. Hij spreekt daarin met gebruikers van de vorige serie en laat zien dat het nog steeds een groot probleem is in Nederland.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie