Up 2 Date

GHB-golf in Nederland? Tygo Gernandt volgt verslaafden in nieuwe docu-serie

foto: Youtube: Evangelische Omroep
  1. Newschevron right
  2. GHB-golf in Nederland? Tygo Gernandt volgt verslaafden in nieuwe docu-serie

Begin deze maand kwam in het nieuws dat er steeds meer GHB-gebruikers in ernstige toestand op de eerste hulp belanden. Zij zijn in coma en moeten soms zelfs aan de beademing. Het Trimbos-instituut zegt echter dat er over het algemeen vrij luchtig wordt gedaan over deze gevaarlijke (party)drug, terwijl het aantal verslaafden toeneemt en ongeveer de helft hiervan wel een keer bij bij de EHBO terechtkomt. Acteur Tygo Gernandt is een van de personen die het probleem rondom deze drug wilt aankaarten. Dit doet hij met de documentairereeks Tygo in de GHB, die vanaf vanavond te zien zal zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevaarlijkste drug ter wereld

"Het is de ergste shit die je tot je kunt nemen", aldus Tygo, die zelf in zijn jeugd verslaafd is geweest aan cocaïne en daarbij ook af en toe GHB gebruikte. Hij noemt het een van de gevaarlijkste drugs ter wereld, erger dan heroïne. Dit gevaar wordt volgens hem niet gezien en daarom heeft hij zich voor het maken van de docu-serie ondergedompeld in de wereld van GHB. Hij sprak met verslaafden, dealers en de politie om zo de zogenoemde 'GHB-golf' in beeld te brengen.

Elke dag GHB

Vooral buiten de Randstad, onder andere in West-Brabant, is de drug in opkomst. Zo spreekt Tygo de 28-jarige Junita, die dagelijks meerdere malen GHB gebruikt. Ze spreken over hoe verslavend het middel is en waarom vooral zoveel jonge mensen eraan beginnen: GHB is in vergelijking met andere drugs erg goedkoop en gemakkelijk zelf te maken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

afkicken

Ook gaat hij langs bij Kevin, die probeert af te kicken van de drug. Een GHB-verslaving is echter moeilijk te behandelen. De ontwenningsverschijnselen zijn heel heftig, soms zelfs levensbedreigend en afkicken moet altijd gebeuren onder medische begeleiding. Veel verslaafden die geholpen willen worden, krijgen helaas te maken met lange wachttijden en kunnen niet op korte termijn geholpen worden. Ook krijgen veel ex-verslaafden een terugval: zo'n 50 tot 70%. Tygo: "Ik vind het pijnlijk om te zien hoe jongeren op jonge leeftijd wegzakken in de drugs. Zó zonde!"

Ster advertentie
Ster advertentie