FunX

Waarom drugs in de urban scene 'normaler' is dan voorheen

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Waarom drugs in de urban scene 'normaler' is dan voorheen

De Nederlandse hoofdstad was vorige week de basis voor het Amsterdam Dance Event. Genoeg reden voor een hoop toffe feestjes. En daar is dan ook automatisch drank en drugs te vinden. Maar in hoeverre heb je dat precies nodig om het naar je zin te hebben op zo'n feestje? Ingrid ging dieper op dit onderwerp in tijdens CritiX.

Feestbeest Sofie en ex drank- en drugsverslaafde Veronica vertelden wat hun reden is/was om zich aan deze verdovende middelen toe te geven. Zo vertelt Sofie dat ze nooit nuchter naar ADE zou gaan. "Het is dan toch minder leuk. Meestal drink ik gewoon en anders een beetje XTC."

onterecht genormaliseerd

Zoals Sofie het stelt, klinkt drugsgebruik tijdens een feestje heel normaal. Maar volgens veel cardiologen loopt het tegenwoordig uit de hand. Ingrid belt daarom met cardioloog Ivo van der Bilt. "We hebben de laatste tijd met enige regelmaat mensen op de eerste hulp en eerste harthulp. Ze komen dan met hartproblemen als gevolg van drugs. De grootste problemen worden veroorzaakt door coke en amfetamine."

Ivo adviseert om deze harddrugs vooral te laten, omdat je niet precies weet bij welke dosis negatieve effecten op je lichaam kunnen optreden. "Gebruik het gewoon niet. Je hebt één hart."

DRUGS IN DE URBAN SCENE

Opvallend is dat er, los van jonko en alcohol, steeds meer harddrugs gebruikt wordt in de urban scene. Maar hoe komt dat eigenlijk? Drugsonderzoeker en trendwatcher Ton Nabben heeft dat altijd heel interessant gevonden. "Als je naar XTC kijkt, dan zie je dat het heel erg witte drug is geweest. Dat heeft te maken met het type feesten en met de muziek. Maar doordat bijvoorbeeld een stad als Amsterdam in de afgelopen 30 jaar gekleurder is geworden, is het uitgaansleven ook gemixter. Dan zie je langzamerhand een soort vermenging in netwerken en vriendengroepen. Je ziet bijvoorbeeld dat pioniers in de urban scene, naast een jonko, dan ook nog wel eens een pilletje nemen."

Volgens Ton is XTC in de urban scene voorheen nooit een succes geweest, omdat er toch een bepaald imago aan dit type drugs hangt. "Er was een zekere angst voor verslaving, mensen waren bang dat ze hun coolness en controle over dingen kwijt zouden raken. Urban is dan ook wat meer sophisticated dan een gemiddeld technofeestje."

Ster advertentie
Ster advertentie