Up 2 Date

Met hoeveel drugs op zak ben je de lul?

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Met hoeveel drugs op zak ben je de lul?

FunX staat de komende vier dagen in het teken van het Amsterdam Dance Event! Als er zoveel feestjes gepland staan, dan worden er volop pillen geslikt. Jij gebruikt het misschien niet, maar het gebeurt sowieso. Mensen vragen zich vaak af wat je moet doen als de politie je controleert en niemand lijkt te weten met hoeveel drugs je weg kan komen. Daarom stelden Morad & Shay deze vragen tijdens het ADE aan strafrechtadvocaat Juriaan de Vries!

Amsterdamse richtlijnen

Hoeveel pillen mag je meenemen naar een feestje zonder dat je een strafblad krijgt? Juriaan zegt dat de hoeveelheid afhankelijk is van de stad waar je op dat moment bent. In Amsterdam worden volgens de advocaat namelijk andere richtlijnen gehanteerd. In de hoofdstad ben je volgens hem vaak tot vijf pillen safe.

Betaal geen boetes

Pillen zijn verboden, dus je kan na een aanhouding een strafblad krijgen. Dat kan weer consequenties hebben voor een Verklaring Omtrent Gedrag en dus ook voor je toekomst. Mocht je opgepakt worden, dan adviseert Juriaan de Vries om een advocaat te fixen: "Ga naar een advocaat, wacht rechtsbijstand af en betaal die boete nooit. Ga in verzet. Dan teken je beroep aan tegen die boete. Doe dat altijd, dat is belangrijk." Stel je bent opgepakt. Hoe groot is dan de kans dat je vrijuit gaat met vijf pillen op zak buiten Amsterdam? "Dat is lastig in te schatten zonder dossier", zegt de strafrechtadvocaat "maar het wil nog weleens vastlopen op de inhoud van het onderzoek."

Let op je verklaring

Juriaan de Vries zegt dat je vooral op moet letten met je verklaringen: "Verklaar nooit wat je bij je denkt te hebben. Dat kan je later in de problemen brengen. Mensen zijn weleens aan die eerste verklaring opgehangen." Zolang je geen chemicus bent, moet je volgens de advocaat voorzichtig zijn met wat je daarover zegt: "Die verklaring kan bepalend zijn." Wat je ook kan doen is geen pillen gebruiken. Dan voorkom je direct alle problemen hierboven.

Ster advertentie
Ster advertentie