Up 2 Date

Kick Out Zwarte Piet naar de rechter vanwege intocht Sint Piter

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kick Out Zwarte Piet naar de rechter vanwege intocht Sint Piter

De discussie rondom zwarte piet is al veel te lang aan de gang. Afgelopen jaar liep het meerdere malen weer uit de hand en inmiddels is het weer relatief rustig. Wat niet veel mensen weten is dat er in Friesland een andere versie van het feest gevierd, Swarte Pyt. Vanwege een slechte plaats voor de demonstratie tijdens de intocht voor Kick Out Zwarte Piet stappen zij naar de rechter.

De broer van Sinterklaas

Het verhaal gaat dat Sint Piter de broer is van Sinterklaas. Hij zou het dorpje Grou in Friesland zijn vergeten en daarom zijn broer sturen, Sint Piter met zijn hulpjes Swarte Pyt. In de praktijk is de Friese versie van het racistische karikatuur nagenoeg hetzelfde als de reguliere zwarte piet. Reden genoeg voor KOZP om te protesteren.

Verkeerde demonstratieplaats

De gemeente heeft een plek buiten het dorp aangewezen, in een weiland aan de andere kant van een breed kanaal. KOZP wil het liefst staan op de kade waar Sint Piter aankomt zodat zij gezien worden tijdens de intocht. De actiegroep heeft de demonstratie al een maand geleden aangemeld, waarna er discussie ontstond over de locatie. Om het besluit van de gemeente aan te vechten heeft KOZP een kort geding aangespannen tegen de gemeente Leeuwarden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie