Up 2 Date

Europese Unie betaalt €2000 aan elke migrant die Griekse eilanden verlaat

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Europese Unie betaalt €2000 aan elke migrant die Griekse eilanden verlaat

De situatie in de vluchtelingenkampen op Griekse eilanden als Lesbos, Chios en Samos is nog steeds dramatisch. Om de druk op de overvolle kampen ietwat te verlichten, heeft de Europese Unie een vertrekpremie beschikbaar gesteld. Elke migrant die vóór 1 januari op een Grieks eiland is aangekomen, krijgt €2000 als hij of zij terugkeert naar het land van herkomst. Dit geldt alleen voor economische vluchtelingen en niet voor vluchtelingen die geen veilige plek hebben om naar terug te keren.

Een maand

Ylva Johansson, EU-commissaris voor Migratie, liet in Athene weten dat migranten zich binnen een maand moeten melden als ze gebruik willen maken van de premie. Om te voorkomen dat er nieuwe vluchtelingen worden aangetrokken, blijft de regeling slechts een maand geldig. De EU hoopt dat zo'n 5000 mensen van het aanbod gebruik gaan maken. Er wordt wel vaker geld gegeven aan migranten die terugkeren. Normaal is dat bedrag 370 euro. Sinds 2016 hebben ruim 18.000 migranten daar gebruik van gemaakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onmenselijke omstandigheden

Deze maand kwamen er opnieuw honderden migranten vanuit Turkije naar de Griekse eilanden nadat de Turkse regering bekendmaakte dat migranten die naar de EU wilden niet langer worden tegengehouden. De kampen zijn overvol: ze zijn geschikt voor zo'n 6000 personen, maar op dit moment verblijven er meer dan 42.000 vluchtelingen. Daar zitten naar schatting 5500 minderjarigen zonder begeleiding bij.

Het bekendste kamp is Moria op Lesbos. Dat staat met 20.000 vluchtelingen op ontploffen. De omstandigheden zijn vreselijk: er is geen elektriciteit of schoon water en er door de slechte hygiëne hebben veel mensen luizen of schurft.

HULP

Tot nu toe hebben Duitsland, Frankrijk, Ierland, Finland, Portugal, Luxemburg en Kroatië laten weten bereid te zijn om in totaal 1600 migranten toe te laten. Ylva Johansson noemt dat 'een goede start', maar wil in mei op een conferentie in Griekenland verdere beslissingen nemen over hoe de minderjarigen in Griekse opvangkampen geholpen kunnen worden.


Foto: AFP
Ster advertentie
Ster advertentie