Up 2 Date

Honderden Joden gearresteerd tijdens demonstratie tegen genocide in Gaza

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Honderden Joden gearresteerd tijdens demonstratie tegen genocide in Gaza

Op vrijdag werden honderden mensen gearresteerd toen de politie een grote demonstratie van voornamelijk Joodse New Yorkers stopte in de centrale hal van Grand Central Station. De demonstranten protesteerden tegen de bombardementen van Israël op Gaza en riepen op tot een wapenstilstand.

VERSCHILLENDE CIJFERS

Indrukwekkende beelden leverde het op toen duizenden Amerikaanse Joden het Grand Central Station in New York hadden bezet tijdens een protestactie. Het protest werd al snel gestopt door de politie en volgens de New Yorkse politie zijn er rond de 200 mensen gearresteerd. De organisatoren van het protest meldden echter dat dit aantal een stuk hoger lag, namelijk boven de 300.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"NIET IN ONZE NAAM"

De grootschalige demonstratie werd georganiseerd door de groep Jewish Voice for Peace-New York City. Duizenden leden van deze groep woonden het protest bij, waardoor de belangrijkste hal van het treinstation werd geblokkeerd. Foto's van de locatie tonen rijen jongeren, geboeid en gehuld in zwarte sweatshirts met daarop de teksten "Not In Our Name" en "Cease Fire Now" in het wit afgedrukt. Organisatoren beschreven de vreedzame betoging als "de grootste burgerlijke ongehoorzaamheid die New York City in 20 jaar heeft gezien."

GEEN SHABBAT TIJDENS GENOCIDE

Het evenement werd ingeleid door rabbijnen die Shabbat-kaarsen aanstaken en het Joodse gebed voor de doden, de kaddish, voordroegen. Rabbi May Ye zei in een verklaring: "Hoewel Shabbat doorgaans een rustdag is, kunnen we het ons niet veroorloven te rusten terwijl er in onze naam een genocide plaatsvindt. De levens van Palestijnen en Israëli's zijn met elkaar verweven, en veiligheid kan alleen voortkomen uit rechtvaardigheid, gelijkheid en vrijheid voor iedereen."

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alsmaar maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Ster advertentie
Ster advertentie