Up 2 Date

China houdt de hersenactiviteit van hun werknemers in de gaten

foto: Deayea Technology
  1. Newschevron right
  2. China houdt de hersenactiviteit van hun werknemers in de gaten

Wat als je baas tijdens werktijd je hersenen in de gaten kon houden? De meeste mensen moeten er waarschijnlijk niet aan denken, maar in China maakt een nieuwe techniek juist dit mogelijk voor bedrijven.

emo-lezer

Volgens de South China Morning Post maakt de overheid in fabrieken, in het leger en bij conducteurs van hogesnelheidstreinen gebruik van hersenleestechnologie. Werknemers dragen als onderdeel van hun uniform een pet die hun emotionele veranderingen bijhoudt. Managers gebruiken daarna die informatie om werkomstandigheden aan te passen, zoals bijvoorbeeld een langzamere lopende band in fabrieken.

Een elektriciteitsprovider in Hangzhou waar de technologie ook wordt gebruikt, vertelt aan de South China Morning Post dat de high-tech controles de efficiency van werknemers omhoog haalt. Dit omdat ze bij stress meer of langere pauzes krijgen toegekend. Binnen vier jaar tijd heeft de winst van het bedrijf een boost van twee biljoen (bijna 260 miljoen euro) gekregen.

Hoe werkt het?

De lichtgewicht, draadloze sensoren houden non-stop de hersengolven van de drager in de gaten. Die data sturen ze rechtstreeks naar een computer waar algoritmes emotionele pieken als depressie, angst of woede opsporen. De technologie is al langer op de markt, maar China is de eerste die het op deze manier inzet.

Ster advertentie
Ster advertentie