Up 2 Date

Rijexamen vanaf maart verplicht met navigatiesysteem

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Rijexamen vanaf maart verplicht met navigatiesysteem

Bezig om je rijbewijs te halen? Dan heb je vanaf maart 2019 verplicht een onderdeel erbij op je examen: rijden met een navigatiesysteem. Dat meldt De Telegraaf.

niet meer luisteren

Als examenkandidaat moet je dan verplicht rijden door aanwijzingen van het navigatiesysteem op te volgen in plaats van dat je naar je examinator moet luisteren.

"We sluiten hierbij aan op de dagelijkse praktijk. De meeste Nederlanders hebben tenslotte navigatieapparatuur in hun auto en dan is het ook belangrijk te weten hoe je ermee om moet gaan als je op weg gaat in je voertuig", zegt Nathalie Dingeldein van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in de krant.

strenger

Het was sinds 2011 al verplicht voor examenauto's om een navigatiesysteem in de auto te hebben, maar die hoefden examinatoren nog niet verplicht te gebruiken.

Het rijexamen wordt ook op andere onderdelen strenger. Als je examinator bijvoorbeeld wil dat jij een bijzondere verrichting uitvoert, zal hij vanaf maart preciezer moeten zijn in het geven van een opdracht. De examinator mag dan bijvoorbeeld niet meer zeggen dat je moet parkeren, maar dat "Je moet fileparkeren."

Ster advertentie
Ster advertentie