Up 2 Date

Misdaadjournalist Thijs Zeeman: "Zaak Ivana Smit stinkt"

foto: facebook/IvanaVanaBananaxox
  1. Newschevron right
  2. Misdaadjournalist Thijs Zeeman: "Zaak Ivana Smit stinkt"

De 18-jarige Ivana Smit droomde ervan om fotomodel te worden, maar die droom eindigde met een dodelijke val van een balkon in Kuala Lumpur. De Maleisische politie sprak in eerste instantie van een ongeluk, maar het lijkt volgens misdaadjournalist Thijs Zeeman van SBS6 steeds meer op dat er meer aan de hand is.

Geen ongeluk

Thijs vertelde bij Morad & Shay dat het de ouders van Ivana is gelukt om een onderzoek in te laten stellen. En daaruit blijkt dat de conclusie dat het een ongeluk is, totaal niet bij de situatie past, volgens de misdaadverslaggever. "Wat we zeker weten is dat Ivana Smit op een soort modellenfeest is geweest. Daar heeft ze tot diep in de nacht gefeest." Daarna is ze volgens Thijs met een Amerikaans koppel naar huis gegaan.

Wond op achterhoofd

De ouders van Ivana Smit hebben een Nederlandse patholoog ingeschakeld om het lichaam te onderzoeken. Uit de autopsie zou onder andere blijken dat Ivana best veel drugs heeft gebruikt. "Ze heeft verwondingen opgelopen voor haar val. Onder andere op haar achterhoofd", zegt Thijs Zeeman. Ze zou die wond op haar achterhoofd volgens hem ook kunnen hebben, omdat ze out is gegaan door de drugs.

Blauwe plekken?

De patholoog ontdekte de hoofdwond en ook een aantal blauwe plekken op het lichaam van Ivana Smit die volgens Thijs Zeeman niet thuis te brengen zijn bij de val. "Er is dus wel iets gebeurd voor de val. Dat is een feit," aldus de misdaadjournalist. Volgens een werkster zou er vanuit het politiebureau opdracht gegeven om de kamer schoon te maken en dat zorgt bij Thijs voor vraagtekens: "Waarom wil het stel dat de sporen niet gevonden worden? Het is zeer verdacht."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Drugs = doodstraf

De familie van Ivana Smit denkt volgens Thijs Zeeman niet dat de Amerikanen Alexander en Luna Johnson haar hebben omgebracht, maar wel dat het koppel probeerde om van haar lichaam af te komen. "Ze denken wel dat Ivana een overdosis heeft gehad, out is gegaan en misschien zelfs al is overleden. De Johnsons hadden dan een meisje van 18 in huis dat heel veel drugs in haar lichaam had. Daar staat in Maleisië zo'n beetje de doodstraf op", aldus de misdaadverslaggever.

Deze zaak stinkt

De rechter heeft de afgelopen dagen verschillende getuigen gehoord, maar de Johnsons hebben volgens Thijs via hun advocaat laten weten dat ze niet naar het proces komen. Ze twijfelen aan de eerlijkheid van het proces, maar zeggen wel open te staan voor alle vragen. Ze nodigen de autoriteiten zelfs uit in de Verenigde Staten. Voor Thijs Zeeman is het duidelijk: "Deze zaak ruikt niet alleen. Het stinkt. Door dit te weigeren laat je een familie in totale onzekerheid." Het stel kan in de Verenigde Staten overigens ook vervolgd worden voor de dood van Ivana, want er bestaat een uitleveringsverdrag tussen de landen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie