Up 2 Date

Man die filmde hoe jogger werd doodgeschoten opgepakt als derde verdachte

foto: Protesten bij het gerechtsgebouw in Brunswick, Georgia - EPA
  1. Newschevron right
  2. Man die filmde hoe jogger werd doodgeschoten opgepakt als derde verdachte

De man die filmde hoe de 25-jarige Afro-Amerikaanse jogger Ahmaud Arbery werd doodgeschoten door twee witte mannen, is gisteren ook opgepakt. Deze William Bryan is de derde verdachte in de zaak en wordt verdacht van het medeplegen van de moord.

medeplichtig of niet?

Ahmauds moeder Wanda liet eerder al weten dat ze de filmer vervolgd wilde zien worden. In een interview met Dr Phil vertelde ze dat ze ervan overtuigd is dat er drie mensen betrokken zijn bij de zaak. Volgens de advocaat van Bryan is hij slechts een getuige. Hij zou Ahmaud hebben willen fotograferen omdat 'er meerdere misdaden in de buurt hadden plaatsgevonden'. De lokale politie liet echter weten dat er in die zeven weken voorafgaand aan het incident geen meldingen zijn binnengekomen.

Wat gebeurde er?

Ahmaud werd op 23 februari op klaarlichte dag doodgeschoten toen hij een rondje jogde in zijn buurt in Georgia. De verdachten zagen hem naar eigen zeggen aan voor een inbreker. Ze reden hem achterna in een pick-uptruck en schoten hem vervolgens met een geweer dood. In eerste instantie werd er niemand opgepakt. Pas toen de video uitlekte en onder luid protest het internet overging, zijn de oud-politieagent en zijn zoon opgepakt. Veel bekende Amerikanen spraken zich op social media uit over de zaak.

Onderzoek

De zaak wordt momenteel onderzocht door het Openbaar Ministerie van Georgia. Daarnaast onderzoekt het Amerikaanse ministerie van Justitie of er sprake is van een raciaal gemotiveerd haatmisdrijf en of er dus een rechtszaak komt.

Ster advertentie
Ster advertentie