Up 2 Date

Geen Sinterklaasintocht meer op Curaçao

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Geen Sinterklaasintocht meer op Curaçao

Curaçao gaat geen Sinterklaasintocht meer organiseren. Dat heeft de regering van het eiland besloten, die geen subsidie meer zal verstrekken voor de jaarlijkse intocht in Willemstad. Dat meldt NOS.

Geen subsidie

Dat betekent dat er een eind is gekomen aan de nationale viering op het eiland. In april had de organisator al laten weten dit jaar geen intocht meer te gaan organiseren, maar daar bovenop komt nu ook nog de beslissing van de lokale overheid om geen subsidie te verstrekken.

Alternatief feest

Het Curaçaose bestuur laat weten dat zij het Sinterklaasfeest in zijn huidige vorm niet langer steunen, omdat "mensen van kleur en Afrikaanse afkomst zich gediscrimineerd voelen". Wel staat de overheid open voor een alternatief, zolang dit maar een feest is waar "alle kinderen aan kunnen deelnemen, ongeacht ras, geloof of afkomst". Verschillende organisaties zouden al bezig zijn met een nieuw concept voor een nationaal kinderfeest. Velen zien graag dat deze plaatsvindt rond 20 november, op de Internationale Dag van het Kind.

Protest op het eiland

De afgelopen jaren nam, net als in Nederland, het protest tegen Zwarte Piet toe op Curaçao. Tijdens de intocht was het figuur nog altijd in groten getale aanwezig. Demonstranten eisten echter niet alleen het verdwijnen van Zwarte Piet, maar van het Sinterklaasfeest in zijn geheel.

Ster advertentie
Ster advertentie