Up 2 Date

Deze maatregelen gaat Trump nemen om politiegeweld tegen te gaan

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Deze maatregelen gaat Trump nemen om politiegeweld tegen te gaan

Al wekenlang zijn er in Amerika grote protesten naar aanleiding van de dood van George Floyd. Veel burgers vinden dat er wat gedaan moeten worden aan het excessief politiegeweld, waar vaak Afro-Amerikanen het slachtoffer van zijn. President Trump lijkt nu eindelijk gehoor te geven aan die roep en komt met nieuwe maatregelen na het tekenen van een decreet, maar gaat dit ver genoeg?

Nekklem

Een van de maatregelen die Trump treft, is een verbod op een nekklem door de politie, de ingreep waarmee George Floyd om het leven kwam. De enige situatie waarin deze handeling straks nog wordt toegestaan, is als een agent in levensgevaar is. Het verbod is een van de maatregelen die Trump dinsdag presenteerde om ervoor te zorgen dat de politie 'veiliger' gaat handelen. Dit zou onder andere moeten gebeuren door betere trainingen. Trump benadrukte daar echter wel bij dat slechts een klein aantal agenten zich schuldig maakt aan buitensporig geweld.

Daarnaast komt er een database waarin politieagenten komen te staan die buitensporig geweld hebben gebruikt. Dit om te kunnen peilen wat er precies misgaat en wanneer er teveel politiegeweld wordt gebruikt. Amerikakenner Victor Vlam legt in Start met Fernando uit dat dit "eigenlijk niet goed wordt bijgehouden in de VS."

"Het gebeurt vermoedelijk veel vaker, maar hoe vaak het precies gebeurt, is niet bekend. Het idee van deze database is om dit soort dingen in kaart te brengen, zodat politiebureaus er bijvoorbeeld op afgerekend kunnen worden als zij te vaak politieagenten hebben die geweld gebruiken."

Decreet versus wet

Victor legt uit dat het getekende decreet van president Trump "anders is dan een wet." Het kan eigenlijk gezien worden als een lichtere vorm van een wet. Victor: "Donald Trump stelt dit decreet in zijn eentje vast. Het is vaak sneller dan een wet, omdat het meestal langer duurt voordat een wet wordt doorgevoerd. Bij een wet moeten er eerst allerlei partijen heel grondig naar kijken, dus dit decreet is een snelle tegemoetkoming voor de demonstranten die dit geëist hebben."

Maar hoe waterdicht is zo'n decreet dan eigenlijk? Volgens Victor gaat het voor veel mensen in de VS nog niet ver genoeg. "Het is een eerste stap, maar er moet eigenlijk een wet komen die nog veel verdergaat. De Democraten hebben ook een wetsvoorstel ingediend waarbij ze de wurggreep echt helemaal verbieden, zodat er ook geen enkele reden goede reden is om 'm toe te passen."

funxvideo_5ee9cd4771362

Video niet beschikbaar

Kritiek

Veel mensen willen dat er op het budget van de politie wordt gekort en kwamen daarom met de hashtag #DefundThePolice. Daar moet er Trump echter niks van weten. Hij is naar eigen zeggen "tegen de radicale en gevaarlijke pogingen om bij onze politiediensten geld weg te halen, ze te ontmantelen en te ontbinden." Volgens Trump is en blijft de politie essentieel. "Amerikanen kennen de waarheid - zonder politie is er chaos. Zonder wet is er anarchie. En zonder veiligheid is er catastrofe." Critici vinden daarentegen dat Trumps maatregelen niet ver genoeg gaan en missen een structurele verandering bij de politie.

Ontmoetingen

Trump vertelde tot slot dat hij de afgelopen tijd met nabestaanden had gesproken van zwarte mensen die door politiegeweld stierven. Zo sprak hij onder anderen de families van Jemel Roberson, een zwarte bewaker uit Illinois die in 2018 werd neergeschoten door de politie, en Antwon Rose, die in hetzelfde jaar door de politie in Pittsburgh werd gedood. Ook wees hij naar de zogeheten 'Criminal Justice Reform', die hij vorig jaar introduceerde. Door deze wet kunnen gevangenen van kleine misdrijven sneller terug komen in de samenleving en krijgen zij hulp bij die terugkeer.

Ster advertentie
Ster advertentie