Up 2 Date

Wetsvoorstel goedgekeurd: Strafbaarstelling van ongewenste verspreiding van persoonlijke gegevens

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Wetsvoorstel goedgekeurd: Strafbaarstelling van ongewenste verspreiding van persoonlijke gegevens

Vanaf 1 januari komend jaar kunnen mensen die met opzet persoonlijke gegevens, zoals adressen of telefoonnummers, verspreiden om anderen te intimideren, bestraft worden. Er komt een nieuwe wet die dit mogelijk maakt.

Doxing

Op de laatste dag voor de zomervakantie heeft de Eerste Kamer dit wetsvoorstel over het fenomeen doxing (hierbij worden persoonlijke gegevens van mensen met opzet verspreid om hen te intimideren) goedgekeurd. Als daders betrapt worden, kunnen ze een gevangenisstraf krijgen van maximaal twee jaar of een boete tot 22.500 euro. Als de doxing gericht is op mensen met speciale beroepen, zoals politici, zal de straf zwaarder zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Steeds vaker

De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat mensen persoonlijke informatie, zoals adressen, telefoonnummers of foto's van familie of kinderen, openbaar maken. Ze doen dit via chatgroepen op internet en sociale media. Een voorbeeld van dit soort gedrag is wanneer een vroegere partner wraak neemt door gevoelige informatie op het internet te plaatsen. Ook politici, wetenschappers, journalisten en politiemensen worden hiermee geconfronteerd. De straf voor mensen met deze beroepen wordt met een derde verhoogd, omdat zij ook in hun werk worden gehinderd of zich onveilig gaan voelen.

Wetsvoorstel

Sinds 2021 lag er al een voorstel voor de nieuwe wet op tafel, op verzoek van de Tweede Kamer. In februari van dat jaar werd het voorstel al goedgekeurd. Veel vormen van intimiderend gedrag, zoals bedreiging of stalking, zijn al strafbaar. Maar intimidatie door het openbaar maken van persoonlijke gegevens was moeilijk strafrechtelijk aan te pakken. De gevolgen van doxing kunnen verschillen. Criminelen of actievoerders kunnen de verspreide gegevens gebruiken om mensen bang te maken, hen thuis lastig te vallen, overlast te veroorzaken of hun dagelijks leven te verstoren.

Demissionair minister van Justitie, Dilan Yeşilgöz, noemt doxing ''echt onacceptabel''. Volgens haar is het een ernstige schending van de privacy van slachtoffers.

Ster advertentie
Ster advertentie