Up 2 Date

VS onderhandelt met Taliban over vrijgeven van miljarden bevroren Afghaanse reserves

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. VS onderhandelt met Taliban over vrijgeven van miljarden bevroren Afghaanse reserves

De Verenigde Staten en de Taliban zouden momenteel in onderhandeling zijn over het vrijgeven van Afghaanse reserves. Het geld werd vorig jaar door de VS bevroren als sanctie tegen de machtsovername door de Taliban in Afghanistan.

Grote problemen

Drie anonieme bronnen melden aan persbureau Reuters dat overheidsfunctionarissen van beide landen voorstellen hebben uitgewisseld over hoe het vrijgeven van de reserves zou moeten verlopen. Twee bronnen melden echter dat er nog grote problemen zijn die een overeenkomst tussen de VS en Afghanistan in de weg staan. Een daarvan is dat de Taliban een topman bij de Afghaanse centrale bank wil behouden ondanks dat Amerika hem heeft gesanctioneerd.

9,5 miljard dollar bevroren

De Verenigde Staten bevroor in augustus vorig jaar maar liefst 9,5 miljard dollar aan Afghaanse tegoeden na de machtsovername door de Taliban. Sindsdien vraagt de Afghaanse overheid het geld terug, met name om de zware economische crisis in het land te bestrijden.

Humanitaire hulp

Mogelijk worden de tegoeden in tranches vrijgegeven als de VS en Afghanistan een overeenkomst weten te bereiken. De huidige onderhandelingen gaan alleen over 3,5 miljard dollar. In februari had president Biden dat bedrag al toegezegd als humanitaire hulp voor Afghanistan.

Hulporganisaties roepen Amerika al langer op om de Afghaanse reserves terug te geven. Dat geld zou er namelijk voor zorgen dat Afghanen voedsel en brandstof kunnen betalen, aangezien het land niet alleen met een economische, maar ook met een humanitaire crisis kampt.

Ster advertentie
Ster advertentie