Up 2 Date

OM eist twee jaar cel tegen man die ex-vrouw voor metro duwde

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM eist twee jaar cel tegen man die ex-vrouw voor metro duwde

Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar cel geëist tegen een man die in oktober vorig jaar zijn ex-vrouw voor een naderende metro duwde in Rotterdam. De metrobestuurder wist net op het nippertje te remmen, waarna omstanders de vrouw van het spoor konden tillen.

Heftige ruzie

De vrouw kreeg een heftige ruzie met haar ex-man op het perron van metrostation Coolhaven in Rotterdam-West, waarna omstanders de politie inschakelden. Nog voordat de agenten op kwamen dagen, duwde de man, voor de ogen van hun huilende driejarige zoontje, zijn ex-vrouw op het spoor, terwijl er een metro naderde. Omstanders schoten het slachtoffer meteen te hulp waardoor ze een ernstig ongeluk konden voorkomen. De man werd kort na het incident opgepakt.

Het OM heeft in de Rotterdamse rechtbank camerabeelden getoond van het incident en stelde op basis daarvan dat Javid A. zijn ex-vrouw probeerde te vermoorden. Op de beelden is te zien dat het slachtoffer met haar rug naar het spoor stond te wachten op de metro. Op het moment dat de metro naderde, nam A. een aanloop en gaf hij haar een flinke duw.

'Door merg en been'

De vrouw huilde bij het zien van de beelden en zei dat het geschreeuw van haar zoontje op dat moment 'door merg en been ging'. "Je moet er niet aan denken als de metro 10 seconden eerder was binnengereden of niet op tijd had geremd", zei de officier van justitie tijdens de zitting. "Het is niet voor niets dat je niet op het spoor mag komen. Dat is levensgevaarlijk. Vanwege de metro zelf, maar ook door de 750 volt spanning die op de rails staat."

'Geen bewuste poging'

A. was zelf niet aanwezig in de rechtszaal en besloot op het laatste moment in de gevangenis te blijven. Volgens zijn advocaat schaamt hij zich voor zijn daad en vindt hij het moeilijk om zijn kant van het verhaal te vertellen. "Het was geen bewuste poging, hij gaf de duw in een opwelling. Dan weet je niet of er een metro aankomt.” Een botsing met de reeds afremmende metro vond ze „niet zonder meer dodelijk zoals met een trein."

Ster advertentie
Ster advertentie