Up 2 Date

Omstanders filmen verkrachting in metro in VS zonder in te grijpen

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Omstanders filmen verkrachting in metro in VS zonder in te grijpen

In de Amerikaanse stad Philadelphia is een vrouw in de metro verkracht. In plaats van in te grijpen, besloten medepassagiers hun telefoon te pakken. De politie in Philadelphia is woedend. "Iedereen die in die metro zat, moet in de spiegel kijken en zich afvragen waarom hij of zij niet heeft ingegrepen", zegt Timothy Bernhardt, hoofdinspecteur van de lokale politie.

Trigger warning: dit artikel gaat over seksueel geweld.

40 minuten lang lastiggevallen

Afgelopen woensdagavond rond 22.00 uur (plaatselijke tijd) vond de verkrachting plaats in een metro waar een vrouw werd lastiggevallen door een man en vervolgens ook fysiek belaagd. Uit beelden van de bewakingscamera blijkt dat het hele voorval zo'n 40 minuten duurde, waarvan de vrouw 8 minuten ook daadwerkelijk werd verkracht.

Uiteindelijk trok een medewerker van de vervoersorganisatie Septa aan de bel door de politie te waarschuwen bij een halte. De verdachte, de 35-jarige Fischton N., werd vervolgens gearresteerd. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht en behandeld aan haar verwondingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'afschuwelijke criminele daad'

In een verklaring spreekt Septa van een "afschuwelijke criminele daad" die totaal uit de hand is gelopen. "Meerdere mensen in de metro waren getuige. Dit had eerder gestopt kunnen worden als een van hen 911 had gebeld."

Ook de politie in Philadelphia is ontzet over de situatie en vooral het optreden van omstanders. "Ik kan jullie vertellen dat mensen hun telefoon omhoog hielden in de richting van deze vrouw toen ze werd aangevallen", zei politiechef Thomas J. Nestel III op een persconferentie maandag. "Wat we willen is dat iedereen hier boos en misselijk van wordt en dat iedereen vastberaden is om het systeem veiliger te maken."

Omstanders mogelijk vervolgd

Het Openbaar Ministerie in de VS gaat de omstanders die het voorval filmden mogelijk nog strafrechtelijk vervolgen. "Het is verontrustend om te weten dat niemand opstond om te helpen", zegt hoofdinspecteur Timothy Bernhardt, die een vervolging voor de filmende omstanders terecht zou vinden. "Ik heb er geen woorden voor. Iedereen die in die metro zat, moet in de spiegel kijken en zich afvragen waarom hij of zij niet heeft ingegrepen."

Ster advertentie
Ster advertentie