Sport

Italiaanse bond wil racistische fans voortaan levenslang stadionverbod geven

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Italiaanse bond wil racistische fans voortaan levenslang stadionverbod geven

In Italië krijgen voetbalsupporters die zich tijdens wedstrijden schuldig maken aan racisme in de toekomst een levenslang stadionverbod. Op die manier hoopt de Italiaanse voetbalbond een einde te maken aan een groot probleem in het land.

Levenslang stadionverbod

Als supporters zich nu racistisch gedragen, worden er vaak straffen uitgedeeld als een leeg stadion tijdens een wedstrijd of een vak dat niet mag komen. In de toekomst wordt dat dus een levenslang stadionverbod per individu dat zich schuldig maakt aan racisme.

"We proberen de manier van straffen te veranderen, zodat alleen de echte daders een sanctie krijgen", zegt Gabriele Gravina, voorzitter van de Italiaanse bond, in gesprek met Italia 1. "Op die manier wordt het een individuele verantwoordelijkheid om je goed te gedragen."

Dit seizoen

Racisme in voetbalstadions is een terugkerend probleem in Italië. Alleen al dit seizoen (vanaf augustus) waren er meerdere voorvallen waarbij spelers racistisch werden bejegend. Afgelopen weekend was de Nederlandse verdediger Denzel Dumfries (Inter Milan) nog slachtoffer van racisme. Op beeld was te zien hoe een supporter van Lazio Roma apengeluiden maakte in zijn richting.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie