Up 2 Date

Ruim 1100 kinderen van gedupeerden toeslagenaffaire uit huis geplaatst

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ruim 1100 kinderen van gedupeerden toeslagenaffaire uit huis geplaatst

Tussen 2015 en 2020 zijn 1115 kinderen van gedupeerden van de toeslagenaffaire uit huis geplaatst, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het rapport meldt echter niet of de uithuisplaatsingen een direct gevolg zijn van de toeslagenaffaire of dat er andere oorzaken zijn.

Mogelijk meer uithuisplaatsingen

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaf het CBS de opdracht om het onderzoek uit te voeren. Hoewel de toeslagenaffaire al in 2004 begon beperkt het onderzoek zich tot de periode vanaf 2015, omdat in dat jaar de Jeugdwet werd ingevoerd en de cijfers sindsdien worden bijgehouden. Mogelijk zouden er meer uithuisplaatsingen hebben plaatsgevonden in de elf jaren voor de invoering van de Jeugdwet. Volgens het CBS zou meer onderzoek moeten uitwijzen wat precies de oorzaken zijn voor het uit huis plaatsen van de kinderen.

Geschokt

Kamerleden reageerden geschokt op het rapport van het CBS. Zo wil Kamerlid Peter Kwint weten hoeveel kinderen nog meer uit huis zijn geplaatst. "Ik wil weten van het kabinet hoe groot de totale omvang is van uithuisplaatsingen. Maar het allerbelangrijkste op dit moment vind ik dat ze die ouders gaan bellen en er zo snel mogelijk voor gaan zorgen dat die kinderen weer terug naar huis kunnen, en ze daarbij ook waar mogelijk helpen." Ook Pieter Omtzigt, een van de Kamerleden die de affaire aan het licht bracht, reageerde verontrust en zegt dat de overheid geen zicht meer heeft op de gevolgen van het beleid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Excuses

Het demissionaire kabinet heeft al meermaals zijn excuses aangeboden aan de gedupeerden ouders. Zo stuurden demissionair premier Rutte en staatssecretaris Van Huffelen een brief naar gedupeerden waarin ze persoonlijk excuus maken. Ook ontving de koning afgelopen week een aantal ouders om te praten over hun problemen. Desondanks wachten veel gedupeerden nog steeds op een compensatie.

Ster advertentie
Ster advertentie