Up 2 Date

Rechters hard over zichzelf in toeslagenschandaal: "Burgers onvoldoende beschermd"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rechters hard over zichzelf in toeslagenschandaal: "Burgers onvoldoende beschermd"

Rechters vinden dat ze het overgrote deel van de ouders, die in de problemen kwamen door de kinderopvangtoeslag, onvoldoende hebben beschermd. Dat concluderen de rechters zelf in een kritisch rapport, schrijft het AD.

Strikte regels Belastingdienst

Een commissie van rechters bekeek maar liefst 16.743 kinderopvangtoeslagenzaken die tussen 2010 en 2019 bij bestuursrechters binnenkwamen. Daaruit blijkt dat de rechters vaak de strikte regels van de Belastingdienst volgden. "De meerderheid van de rechters volgde de 'alles of niets'-uitleg van de regels door de Raad van State", schrijft het AD.

Extreme gevolgen

Deze aanpak had soms extreme gevolgen. Een heftig voorbeeld daarvan zijn ouders die een rekening van 77,32 euro niet hadden betaald en daarom hun hele voorschot van 27.554 euro moesten terugbetalen. Achteraf vinden de rechters dat ze zich meer hadden moeten inleven.

'Niet blij maken met dooie mus'

Het AD schrijft dat ouders in slechts 23,2 procent van de zaken uiteindelijk gelijk kregen van de rechter. Toch werden zij vervolgens in hoger beroep vaak alsnog in het ongelijk gesteld. Rechters geven toe dat zij de ouders tegen hun gevoel in ongelijk gaven, omdat ze "ouders niet blij wilden maken met een dooie mus".

Beter inleven in burgers

De onderzoekers schrijven dat rechters beter hun best moeten doen om zich in burgers in te leven, vooral als voor burgers onevenredige negatieve effecten dreigen. Ook vinden ze dat rechtbanken beter met elkaar moeten communiceren. "Hoewel de onvrede over de kinderopvangtoeslagzaken in alle rechtbanken speelde, hebben rechtbanken elkaar daarover niet opgezocht." Het gehele rapport verschijnt volgende week.

Ster advertentie
Ster advertentie