FunX

Janet kwam onterecht in de schulden door het toeslagenschandaal

foto: BNNVARA
  1. Newschevron right
  2. Janet kwam onterecht in de schulden door het toeslagenschandaal

De schulden van de slachtoffers van het toeslagenschandaal worden dan misschien kwijtgescholden, maar daarmee zijn hun problemen nog niet opgelost. De gedupeerden hebben er namelijk veel meer ellende aan over gehouden dan enkel financiële schade. In de 2Doc Alleen tegen de staat doen vijf moeders hun verhaal. Janet is één van hen en vertelde in Start met Fernando hoe haar leven is verwoest door de valse beschuldigingen van de Belastingdienst.

Janet over het toeslagenschandaal: "Ik ben alles kwijtgeraakt"

Foutje?

Bij de eerste brief van de Belastingdienst dacht Janet nog dat het om een foutje ging. Daarin stond onterecht dat ze zich niet aan de regels had gehouden en dat ze bepaalde documenten niet had ingeleverd. Daarom moest ze €4000 aan kinderopvangtoeslag terugbetalen. "Ik had niks verkeerd gedaan, dus dan probeer je dat recht te zetten, maar dat lukte niet."

Dit gebeurde in 2010. Janet was toen 25 jaar oud, moeder van een zoontje en net gescheiden. Het jaar erop gebeurde hetzelfde. "Toen bleef het doorgaan." Janet bleef maar onterecht te horen krijgen dat ze geld moest terugbetalen, terwijl ze daar niet tot in staat was. "Op een gegeven moment had ik loonbeslag en beslag op m'n toeslagen, het was niet meer normaal."

Ziek

Door de geldproblemen waarin Janet belandde, kreeg ze nog meer schulden. Bewijzen dat de beschuldigingen onterecht waren, bleek onmogelijk. Dat bezorgde haar zoveel stress, dat Janet ziek werd. "Niemand wilde me helpen. Ik werd ontslagen van m'n werk, m'n zoon werd uit huis geplaatst en ik ben alles kwijtgeraakt." Steun zoeken was lastig, omdat niemand haar begreep. "Ze zeiden: 'Misschien heb je toch zelf iets fout gedaan'. Maar dat was helemaal niet zo. Dat is inmiddels wel bekend."

Nog niet klaar

In totaal liep de financiële schade van Janet op tot zo'n €150.000. Van de stempel 'fraudeur' is ze af en compensatie is beloofd, maar daarmee is de ellende nog niet opgelost. "Om onze volledige schade terugbetaald te krijgen, moeten we heel veel stappen ondernemen en van alles documenteren. Mensen worden er nog steeds ziek van", vertelt ze. "Dus geef ons gewoon een bedrag en laat ons verder met rust. Zolang je dossier niet is afgehandeld, blijven ze je vernederen. Ze geven ons nog steeds een dikke middelvinger, zo van: wacht maar lekker."

Verhalen van Janet en vier andere moeders check je vanavond om 20:25 uur op NPO 2 in 2Doc: Alleen tegen de staat. Je kunt de docu ook online bekijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie