Up 2 Date

Koning Willem-Alexander in gesprek met gedupeerde ouders van toeslagenaffaire

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Koning Willem-Alexander in gesprek met gedupeerde ouders van toeslagenaffaire

Koning Willem-Alexander gaat vanmiddag in gesprek met een aantal gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire, zo meldt de NOS. Het is de eerste keer dat de koning met slachtoffers van het schandaal spreekt, nadat vijf gedupeerden van hem een brief schreven waarin ze om zijn hulp en excuses vroegen.

Koning is medeverantwoordelijk

In de brief aan de koning stellen de gedupeerden dat brieven, dwangbevelen, dagvaardingen met de naam van de koning op de voordeur zijn geplakt. Ook schrijven ze dat de koning medeverantwoordelijk is voor het leed dat de gedupeerde ouders en hun gezinnen zijn aangedaan en dat de problemen waar ze mee kampen nog steeds niet opgelost zijn. Wat er precies wordt besproken en of de koning excuses zal maken tijdens het gesprek wil de Rijksvoorlichtingsdienst niet zeggen.

Onrecht

Op Prinsjesdag sprak koning Willem-Alexander ook over het toeslagenschandaal. Daarover zei de koning: "In de toeslagenaffaire heeft de overheid mensen letterlijk en figuurlijk onrecht gedaan. In beide gevallen geldt: fouten moeten worden hersteld en wie recht heeft op compensatie moet die zo snel mogelijk krijgen."

Financiële compensatie

Het kabinet is nog steeds bezig met een financiële compensatie voor de gedupeerde ouders. Het demissionaire kabinet heeft 1,1 miljard uitgetrokken om de gedupeerden te helpen. Eerder dit jaar liet de gemeente Rotterdam weten de schulden van getroffen Rotterdammers op zich te nemen, omdat een compensatie te lang op zich laat wachten. Ondertussen hebben een aantal gedupeerden ook een persoonlijk excuus gekregen van Rutte en demissionair staatssecretaris Van Huffelen.

Ster advertentie
Ster advertentie