Up 2 Date

Frankrijk maakt condooms gratis voor jongeren

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Frankrijk maakt condooms gratis voor jongeren

In Frankrijk wordt het vanaf 1 januari mogelijk om gratis condooms te krijgen als je tussen de 18 en 25 jaar oud bent. De voorbehoedsmiddelen zullen via apotheken te ontvangen zijn. Het initiatief moet ervoor zorgen dat het aantal jongeren met een seksueel overdraagbare aandoening (soa) afneemt.

'Preventierevolutie'

De Franse president Emmanuel Macron zegt dat er een "kleine preventierevolutie" nodig is, omdat steeds meer jongeren te maken krijgen met een soa. Dat meldt de NOS. Volgens de statistieken is het aantal soa's in Frankrijk in 2020 en 2021 met ongeveer 30 procent toegenomen.

Huidige regeling

De maatregel om condooms gratis te maken gaat een stap verder dan de geldende initiatieven waarmee de Franse bevolking gestimuleerd wordt om veilige seks te hebben. Momenteel mensen in Frankrijk namelijk 60 procent van de condoomkosten van twee merken terugkrijgen via de zorgverzekering, mits ze een briefje van de huisarts hebben. Bij een aanvullende verzekering is er kans op een volledige dekking van het uitgegeven bedrag aan condooms.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen kosten voor jongeren

Naast de gratis condooms neemt Frankrijk ook andere maatregelen rond anticonceptie en overdraagbare infecties. Zo besloot het Franse parlement afgelopen week dat jongeren die zwanger kunnen worden gratis een morning-afterpil kunnen halen bij de apotheek. Ook worden soa-testen gratis voor iedereen tot en met 25 jaar. Daarnaast zijn de anticonceptiepil en de spiraal al een jaar gratis voor jongeren onder de 26.

Ster advertentie
Ster advertentie