Up 2 Date

Abortuspil voortaan te verkrijgen via huisarts

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Abortuspil voortaan te verkrijgen via huisarts

De Eerste Kamer is gisteren akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat zorgt voor meer keuzevrijheid voor mensen die zwanger kunnen worden. De abortuspil is voortaan namelijk ook via de huisarts te verkrijgen, waar je tot nu toe naar een abortuskliniek moest om de pil aan te vragen.

Tweede aanpassing in korte tijd

Het is de tweede keer in korte tijd dat de abortuswet gewijzigd wordt. Het parlement besloot begin dit jaar dat de verplichte bedenktijd van vijf dagen afgeschaft werd.

Het ministerie van Volksgezondheid gaat aan de slag met de praktische uitvoering van de wetswijziging. Het is nog niet duidelijk wanneer de pil daadwerkelijk via de huisarts aan te vragen is, maar de verwachting is niet dat het lang op zich laat wachten.

Meer keuzevrijheid

De wetswijziging zorgt ervoor dat mensen die tot negen weken zwanger zijn de pil via de huisarts kunnen aanvragen. Volgens de initiatiefnemers is het namelijk van belang dat er meer keuzevrijheid is voor mensen in dergelijke situaties. Tot op heden moest je naar een van de zestien abortusklinieken om een abortus te ondergaan.

Het besluit betekent niet per definitie dat de abortuspil via iedere huisarts te verkrijgen is. De posten mogen namelijk zelf besluiten of ze deze zorg willen aanbieden. Door de wetswijziging verwacht minister Kuipers (Volksgezondheid) dat er minder abortusingrepen in een later stadium nodig zijn. "De toegankelijkheid van abortuszorg wordt vergroot", aldus de minister op Twitter.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet iedereen voor

Het wetsvoorstel werd dinsdag aangenomen, ondanks dat de partijen PVV, Forum voor Democratie, ChristenUnie, SGP en een lid van de Fractie-Nanninga tegenstemden. De PvdA, GroenLinks, VVD en D66 stemden voor, nadat de Tweede Kamer eerder al akkoord was gegaan met het idee.

Ster advertentie
Ster advertentie