Up 2 Date

Landelijk recht op abortus geschrapt door Amerikaans Hooggerechtshof

foto: Pro-choice-activisten bij het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington | AFP
  1. Newschevron right
  2. Landelijk recht op abortus geschrapt door Amerikaans Hooggerechtshof

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vandaag het landelijk recht op abortus geschrapt. Daardoor kunnen nu alle staten in de Verenigde Staten afzonderlijk bepalen of abortus wel of niet wordt toegestaan.

'Roe versus Wade'-uitspraak nietig verklaard

Het Amerikaanse Hooggerechtshof wordt gedomineerd door conservatieven. Vijf van de negen rechters stemden uiteindelijk voor het schrappen van het landelijk recht op abortus.

Vorige maand lekten al plannen van het Amerikaanse Hooggerechtshof uit om de 'Roe versus Wade'-uitspraak uit 1973 nietig te verklaren. In die uitspraak bepaalde het Hof destijds dat anti-abortuswetten in Amerikaanse staten niet in lijn waren met de grondwet. Op die manier werd het landelijk abortusrecht geregeld, waardoor elke Amerikaanse staat minstens één kliniek moest hebben waar je een abortus kan laten uitvoeren. Die beslissing is nu dus teruggedraaid.

Twintig staten

Naar verwachting zullen zo'n twintig staten abortus zo goed als onmogelijk maken of het zelfs volledig verbieden. Het gaat vooral om Republikeinse staten. In Texas zijn abortussen al verboden als er een hartslag van de foetus waar te nemen is. Vaak is dat na zes weken zwangerschap, maar dan weten mensen vaak nog helemaal niet dat ze in verwachting zijn. Daarnaast werd in Oklahoma vorige maand een wet aangenomen die abortus al verbiedt vanaf de bevruchting.

Ster advertentie
Ster advertentie