FunX

Emma is abortusbuddy: "Iedereen moet vrijheid hebben om eigen keuzes te maken"

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Emma is abortusbuddy: "Iedereen moet vrijheid hebben om eigen keuzes te maken"

Hoewel abortus sinds 1984 is toegestaan in Nederland, is het nog steeds een onderwerp waar de meningen over verdeeld zijn. Emma is pro-choice-activist en sinds kort ook abortusbuddy via stichting Samen naar de Kliniek. In Jouw Stad vertelde ze daar meer over.

Emma over haar vrijwilligerswerk als abortusbuddy

Anti-abortusdemonstranten

Emma legt uit dat mensen die een abortus willen laten plegen een abortusbuddy ter ondersteuning kunnen meenemen als zij daar behoefte aan hebben. Dat kan goed van pas komen, aangezien anti-abortusdemonstranten regelmatig op intimiderende wijze actievoeren rondom abortusklinieken. Maar dat hoeft niet de enige reden te zijn. "Het kan ook zijn dat ze zich eenzaam voelen omdat ze niemand in hun omgeving hebben aan wie ze kunnen vertellen over een ongewenste zwangerschap, omdat ze bang zijn voor negatieve reacties", legt Emma uit.

Aan eventuele demonstranten die buiten staan, wordt volgens Emma geen aandacht besteed door de abortusbuddy's. "Op het moment dat we demonstranten tegenkomen, gaan we het gesprek niet eens aan. Daar zijn we niet voor. We zijn er echt voor degene die naar de kliniek gaat. Die begeleiden we en daar ligt onze focus op. De reacties van de mensen die we begeleiden zijn overwegend positief. Dat is een hele mooie waardering voor het werk dat we doen."

Vrijheid voor maken eigen keuzes

Inmiddels is Emma zo'n twee jaar abortusbuddy. Toen ze een tijdje in Ierland woonde, ontdekte ze dat abortus tot voor kort verboden was in het land. "Dat opende toen mijn ogen en ik dacht: we hebben het in Nederland toch best goed geregeld. Toen ik via-via van het abortusbuddyproject hoorde, dacht ik: hier wil ik me voor inzetten, want het is belachelijk dat het recht om zelf je keuzes te maken zo onder druk wordt gezet. Iedereen moet de vrijheid hebben om eigen keuzes te maken."

Niet oordelen

Volgens Emma is het belangrijk dat een abortusbuddy goed kan luisteren, empathisch is en niet oordeelt. "Het kan natuurlijk zijn dat degene die jij begeleidt zich bedenkt en dat is ook helemaal oké. We zijn er niet om een bepaalde boodschap uit te dragen. Welke keuze iemand ook maakt, die keuze is oké."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie