Up 2 Date

Amerikaans Hooggerechtshof wil landelijk abortusrecht afschaffen volgens gelekt document

foto: AFP | Demonstranten bij het Hooggerechtshof
  1. Newschevron right
  2. Amerikaans Hooggerechtshof wil landelijk abortusrecht afschaffen volgens gelekt document

Het landelijk recht op abortus lijkt in de Verenigde Staten serieus in gevaar te komen. Uit een gelekt document op de website Politico blijkt namelijk dat het Hooggerechtshof van plan is dit af te schaffen. Het gaat om een kladversie van een uitspraak waarin het Hof een ander vonnis, waarmee het landelijk abortusrecht geregeld is, ongedaan wil maken.

Conservatieve rechters

Het gaat om de zaak 'Roe vs. Wade' uit 1973. Daarin bepaalde het Hof toen dat de anti-abortuswetten niet in lijn zijn met de grondwet en zo werd het landelijk abortusrecht geregeld. Nu schrijft opperrechter Alito, die heel conservatief is, dat "Roe verworpen moet worden" omdat deze "vanaf het begin enorm fout was".

Alito is samen met twee andere conservatieve rechters aangesteld door toenmalig president Trump. "Trump zei er destijds bij dat hij de drie had uitgezocht zodat zij de abortusregeling ongedaan kunnen maken", vertelt correspondent Erik Mouthaan tegen RTL Nieuws.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Per staat

Het nieuws komt voor veel mensen als een klap en zorgt (ook wereldwijd) voor woede. Als het landelijke recht inderdaad wordt afgeschaft, betekent dat niet dat niemand in de VS meer abortus mag laten plegen, maar het zal er wel op neerkomen dat dit voor een groot deel van de bevolking heel moeilijk tot vrijwel onmogelijk wordt gemaakt. Het bepalen van wetten rondom abortus wordt dan namelijk overgedragen aan de staten. Iedere staat mag dan voor zichzelf bepalen hoe ze het regelen.

Anti-abortuswetten in zuidelijke staten

Dat betekent dat er voor sommige staten, die links en Democratisch zijn, niets verandert. Zo liet de gouverneur van New York meteen na het uitlekken van het document al weten "het recht op abortus altijd te garanderen". Maar abortus is al lange tijd een omstreden en moeilijk onderwerp in de VS. Er zijn veel staten geleid door Republikeinen die anti-abortus zijn, vooral in het zuiden en het Midwesten van het land. Zij willen met bepaalde wetten abortus zo goed als verbieden (ook bij verkrachting en incest), door bijvoorbeeld na zes weken geen abortus meer toe te staan. Voor die tijd is de zwangerschap in de meeste gevallen nog niet eens ontdekt.

Texas is zo'n staat die dit het liefst ziet gebeuren en daar kwam vorig jaar veel protest tegen. Uiteindelijk sleepte de Biden-regering de staat voor de rechter, die de wet toen blokkeerde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Definitief besluit over twee maanden

Dat zo'n kladversie van het Hof uitlekt, is heel uitzonderlijk. Volgens het document hebben vier rechters met het plan om het landelijke abortusrecht af te schaffen ingestemd, maar er zijn ook nog drie andere rechters, die liberaal zijn, en een voorzitter. Het duurt nog twee maanden voordat het Hof een definitief besluit neemt en er zou nog het een en ander kunnen veranderen. Voor nu zijn er barricades rondom het Hooggerechtshof gezet vanwege demonstranten die zich daar verzamelen, zowel voor- als tegenstanders.

Ster advertentie
Ster advertentie