Up 2 Date

Tweede Kamer wil dat abortuspil beschikbaar wordt via huisarts

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Tweede Kamer wil dat abortuspil beschikbaar wordt via huisarts

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt een initiatiefwetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat de abortuspil beschikbaar wordt via de huisarts. Na het schrappen van de verplichte bedenktijd voor abortus is dit de tweede verandering in de abortusregels in korte tijd.

Zwangerschap afbreken

Vrouwen die ongewenst zwanger zijn en hun zwangerschap willen afbreken, kunnen momenteel alleen via een abortuskliniek de abortuspil verkrijgen. VVD, GroenLinks, PvdA en D66 vonden dat daar verandering in moest komen en dienden daarom een voorstel in. Tijdens een hoofdelijke stemming - dat wil zeggen dat alle Kamerleden per persoon voor of tegen moeten stemmen - in de Tweede Kamer stemden 106 Kamerleden voor en 24 tegen het voorstel. Het initiatiefwetsvoorstel moet ook nog door de Eerste Kamer goedgekeurd worden.

Vorige kabinet

Het vorige kabinet wilde ook al ervoor zorgen dat de abortuspil beschikbaar werd via de huisarts, maar omdat de wet toen anders was vormgegeven, was dat toen niet mogelijk. Daarnaast waren voornamelijk christelijke partijen tegen het voorstel, omdat zij vinden dat het te makkelijk wordt om abortus te plegen.

Ster advertentie
Ster advertentie