Up 2 Date

Rechter bepaalt dat overheid anticonceptie niet hoeft te vergoeden

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Rechter bepaalt dat overheid anticonceptie niet hoeft te vergoeden

De rechtbank heeft vandaag bepaalt dat vrouwen die anticonceptie gebruiken, dat zelf moeten blijven betalen. Volgens de rechter in Den Haag is anticonceptie in Nederland goed toegankelijk en is het geen discriminatie dat vrouwen boven de 21 er zelf voor moeten betalen.

'Goed geregeld'

Twee belangenorganisaties eisten dat de overheid anticonceptie voortaan voor alle vrouwen zou vergoeden. Ze vinden het "principieel onjuist" en discriminerend dat vrouwen voor de kosten van anticonceptie opdraaien.

Volgens de Staat is de toegang tot anticonceptiemiddelen goed geregeld in Nederland. Het vergoeden ervan zou geen zaak zijn voor de rechter, maar voor de politiek. Ook zouden de kosten niet dusdanig hoog zijn "dat die een belemmering vormen om erover te kunnen beschikken."

Sinds 2011 uit basisverzekering

Wie anticonceptie gebruikte, kreeg dat jarenlang vergoed vanuit de basisverzekering. Sinds 2011 krijgen alleen minderjarige meisjes die de pil gebruiken een vergoeding. Anderen moeten het zelf betalen.

'Voelt als keihard seksisme'

Sander sprak met Riiziane Golamun over de uitspraak van de rechter, waar zij enorm teleurgesteld over is. "Het voelt als keihard seksisme", zegt ze. "Het is eigenlijk gewoon het financieel sanctioneren van mensen met een baarmoeder. Niet meer, niet minder. De hele samenleving profiteert ervan als vrouwen toegang hebben tot anticonceptie, maar vervolgens leggen we de rekeningen alleen bij de vrouwen."

Het argument van de rechter dat anticonceptie financieel toegankelijk zou zijn, vindt Riiziane ook niet geldig. "Ik vind dat ook wel een beetje een vorm van classisme, want het is natuurlijk financieel toegankelijk voor mensen met een midden- of hoog inkomen. Als jij financieel kwetsbaar bent als vrouw, is het echt bij lange na niet zo financieel toegankelijk. Dertig euro voor iemand die in een Tesla rijdt, is wat anders dan voor iemand die ├╝berhaupt moeite heeft met rondkomen."

Ster advertentie
Ster advertentie