Up 2 Date

Mannelijke anticonceptie? Helft jonge mannen ziet pil wel zitten

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Mannelijke anticonceptie? Helft jonge mannen ziet pil wel zitten

In de meeste gevallen is het vanzelfsprekend dat de vrouw de anticonceptie regelt, maar als het aan jongeren ligt, komt daar snel verandering in. Uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, blijkt namelijk dat 81% van de jonge vrouwen en 50% van de jonge mannen graag een anticonceptiemiddel voor mannen ziet verschijnen.

Quote

Het is belangrijk voor de emancipatie dat mannen ook meer verantwoordelijkheid krijgen in het voorkomen van ongewenst zwanger worden.

Deelnemer van het onderzoek

Meer opties voor mannen nodig

Aan het onderzoek deden 3500 jongeren mee in de leeftijd van 16 tot 34 jaar. Hoewel het in de praktijk vaak de vrouw is die de anticonceptie regelt, vindt 87% van de ondervraagde jongeren dat mannen er net zo verantwoordelijk voor zijn.

Omdat er voor vrouwen veel opties zijn (die in sommige gevallen ook helpen tegen menstruatieklachten) en omdat de vrouw degene is die zwanger kan raken, vinden veel jongeren (82%) anticonceptie vanzelfsprekend een vrouwenzaak. Om het wat gelijkwaardiger te kunnen verdelen, zou het volgens hen helpen als er meer opties voor mannen op de markt komen. Zo schreef iemand: "Als er meer te kiezen is, zou dat het gesprek over anticonceptie in een relatie een stuk eerlijker maken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mannenpil in aantocht?

Tot nu toe is er voor mannen alleen het condoom of sterilisatie. Wel wordt er onderzoek gedaan naar andere opties, zoals een mannenpil en een gel die op de schouder gesmeerd kan worden. Beide middelen zijn hormonaal en zorgen ervoor dat de spermaproductie wordt gestopt, maar dat het libido hetzelfde blijft.

Ook loopt er een onderzoek naar een niet-hormonale injectie. Die wordt in de zaadleider gespoten, zodat de zaadcellen geblokkeerd worden. Een man is hiermee tien tot vijftien jaar onvruchtbaar, maar het kan ook eerder ongedaan worden gemaakt.

Voor mannen nog onbekend terrein

Zo'n pil ziet 53% van de jonge mannen wel zitten, de gel 38% en de injectie slechts 24%. De groep mannen (36%) die geen enkel middel ziet zitten, is ondanks het feit dat de betrouwbaarheid en bijwerkingen vergelijkbaar zijn met de anticonceptiemiddelen voor vrouwen vooral angstig voor het effect op hun lichaam. Waar een middel met hormonen - en alle vervelende bijwerkingen die daarbij horen - voor veel vrouwen vaak de enige optie is, is het voor mannen (nog) onbekend terrein.

Gynaecoloog Marlies Bongers vertelde vorig jaar aan FunX meer over de onbesproken effecten van de pil op vrouwen. Ook gaf ze uitleg over waarom het ontwikkelen van een mannenpil zo lastig is. "Het speelt natuurlijk ook mee dat mannen denken 'het is mijn ding niet', waardoor de onderzoeken naar een mannenpil minder hard lopen."

Terug in het basispakket

Uit het onderzoek van 3Vraagt is ook gebleken dat 85% van de jongeren vindt dat anticonceptie voor alle vrouwen terug moet in het basispakket. Dit was lange tijd het geval, maar in 2011 verdwenen de pil, het spiraaltje en andere middelen voor iedereen boven de 18 uit het basispakket wegens bezuinigingen.

Volgens veel jongeren leidt dit tot ongelijkheid: vrouwen moeten betalen, terwijl mannen er ook baat bij hebben dat hun sekspartner niet zwanger wordt. Daarom zegt 31% van de ondervraagde jonge mannen in een relatie mee te betalen aan de anticonceptie van hun partner.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie