Up 2 Date

Verplichte vijf dagen bedenktijd bij abortus zo goed als zeker afgeschaft

foto: ANP | Abortusdemonstratie in Den Haag
  1. Newschevron right
  2. Verplichte vijf dagen bedenktijd bij abortus zo goed als zeker afgeschaft

Het lijkt erop dat de verplichte vijf dagen bedenktijd bij abortus (eindelijk) worden afgeschaft. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil hier vanaf. Morgen wordt er verder vergaderd over een wetsvoorstel hiervoor, afkomstig van D66.

Al lang op tafel

Het afschaffen van de verplichte "onnodige en betuttelende" bedenktijd ligt al langer op tafel. Begin vorig jaar kwamen Lilianne Ploumen van de PvdA en Corinne Ellemeent van GroenLinks nog met een motie. Een meerderheid van de Kamer stemde toen voor, alleen CDA, Denk, ChristenUnie en SGP stemden tegen.

D66-lid Pia Dijkstra kwam daarvoor ook al met een wetsvoorstel, maar destijds was er nog sprake van een regeerakkoord waarin was afgesproken dat er geen grote veranderingen zouden plaatsvinden wat betreft dit soort medisch-ethische kwesties. Dit om rekening te houden met de christelijke partijen.

Nieuw regeerakkoord

De voorstellen lagen dus lang stil, maar als het aan een meerderheid ligt, komt daar nu verandering in. In het nieuwe regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie staan andere afspraken over dit soort kwesties. Zo staat er dat Kamerleden bij sommige initiatiefvoorstellen "een persoonlijke afweging" mogen maken waarbij ze geen rekening hoeven te houden met de rest van hun partij. Zo is ook abortus nu een "vrije kwestie".

'Onnodig en niet van deze tijd'

CDA en ChristenUnie willen die vijf dagen verplichte bedenktijd voordat de abortus wordt uitgevoerd liever houden. Fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte noemt het echter "verkeerd, paternalistisch en niet van deze tijd". Mensen die de ingrijpende keuze hebben gemaakt om een abortus te laten plegen, hebben daar in bijna alle gevallen zelf al goed over nagedacht en hoeven daar niet nog eens vijf verplichte wachtdagen bij te hebben. Zoals Ploumen vorig jaar al zei: "Want vrouwen kunnen echt prima zelf beslissen hoeveel bedenktijd ze nodig hebben. Daar is geen wet voor nodig."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Abortuspil

Volgende week wordt er nog een ander plan omtrent abortus besproken, namelijk het verstrekken van een abortuspil door huisartsen. Daarmee kan de zwangerschap in de eerste periode worden afgebroken zonder dat daar verdere behandeling bij een kliniek of ziekenhuis voor nodig is. Dat voorstel komt van PvdA en GroenLinks en ook hier is een meerderheid voor.

Ster advertentie
Ster advertentie