Up 2 Date

Rechter blokkeert strenge abortuswet Texas tijdelijk

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Rechter blokkeert strenge abortuswet Texas tijdelijk

De nieuwe en strenge abortuswet in de Amerikaanse staat Texas is voorlopig geblokkeerd door een federale rechter. Er is veel kritiek op de in september aangenomen wet, omdat abortus zo goed als onmogelijk wordt gemaakt.

Rechtszaak president Biden

Het gaat om de strengste abortuswet in de gehele Verenigde Staten. Volgens de wet mogen vrouwen hun zwangerschap niet meer afbreken zodra er een hartslag te zien is bij het embryo. Ook niet na incest of verkrachting. Meestal is een hartslag al rond de zesde week te zien, maar op dat moment weten veel vrouwen niet eens dat ze zwanger zijn. De regering van president Joe Biden is het ook niet eens met de wet en sleepte Texas voor de rechter.

Geblokkeerd tot uitspraak

Aangezien de Biden-regering nog een rechtszaak tegen de wet heeft lopen, heeft de federale rechter Robert Pitman woensdag besloten dat de wet niet mag worden uitgevoerd, totdat er een uitspraak is. Dat terwijl het Amerikaanse Hooggerechtshof eerder bepaalde dat de wet wél van kracht mocht blijven totdat er een definitieve uitspraak zou zijn. "Deze rechtbank zal geen dag langer toestaan dat zo’n belangrijk recht wordt afgenomen", maakte Pitman duidelijk in zijn uitspraak.

Ster advertentie
Ster advertentie