Up 2 Date

In VS wordt het mogelijk abortuspil per post te krijgen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. In VS wordt het mogelijk abortuspil per post te krijgen

In de Verenigde Staten wordt het mogelijk om een abortuspil per post te ontvangen. Daardoor hoeven patiënten die toe zijn aan een vroegtijdige zwangerschapsbeëindiging geen afspraak meer bij de dokter te maken.

Per post

Janet Woodcock, waarnemend commissaris van de Food and Drug Administration (FDA), bevestigde het nieuws in een brief. Het American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), dat ervoor heeft gepleit dat de FDA het voor patiënten gemakkelijker maakt om de pil te ontvangen, zei dat de aankondiging betekent dat mensen niet langer het risico hoeven te lopen dat ze aan een vermijdbaar coronavirus worden blootgesteld. Daarnaast zou de persoonlijke verstrekking van de abortuspil geen enkel voordeel opleveren voor patiënten.

"We juichen het agentschap toe voor het geven van prioriteit aan wetenschap boven politiek", zegt het ACOG in een tweet. Woodcock haalde in haar brief meerdere studies aan die aantonen dat de abortuspil weinig risico's met zich meebrengt voor vrouwen die ervoor kiezen om niet naar een persoonlijke doktersafspraak te gaan. Voordat het wordt verzonden per post, wordt het voorgeschreven door een arts via de telefoon.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Omkering van beleid

Het besluit is een omkering van het beleid van voormalig president Donald Trump, die ervoor streed om het verplicht te maken dat de abortuspil persoonlijk werd opgehaald. Trump werd hierin gesteund door het hooggerechtshof, ondanks dat aan het begin van de pandemie het beleid van de FDA met succes werd aangevochten door kleinere rechtbanken.

Ster advertentie
Ster advertentie