Up 2 Date

Grote demonstraties in Polen na bijna compleet verbod op abortus

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Grote demonstraties in Polen na bijna compleet verbod op abortus

In Polen zijn woensdagavond duizenden mensen de staat opgegaan om te demonstreren tegen een nieuwe anti-abortuswet. Die werd gisteren aangekondigd door het Constitutionele Hof. Door de wet wordt het in Polen bijna onmogelijk om een abortus te ondergaan. Er zijn slechts twee uitzonderingen: wanneer een moeder in levensgevaar is of wanneer de zwangerschap het resultaat van verkrachting of incest is.

Nieuwe anti-abortuswet

Met de nieuwe anti-abortuswet is het niet meer toegestaan een zwangerschap af te breken wanneer de foetus afwijkingen vertoont, terwijl dat op dit moment de reden is voor bijna alle abortussen die plaats vinden in Polen. Volgens het Hof zouden deze 'onverenigbaar' zijn met de Poolse grondwet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grote demonstraties

Eind oktober wet de wet al aangekondigd. Dat zorgde voor woedende reacties en grote demonstraties in Polen, maar ook hier in Nederland. Gisteravond gingen betogers ook weer massaal de straat op in grote steden in Polen om te laten zien dat ze het absoluut niet eens zijn met deze wet. Het is natuurlijk erg kwalijk dat vrouwen nu nog minder zeggenschap hebben over hun eigen lichaam. Ze demonstreerden onder andere voor het gebouw van het Constitutionele Hof en het regeringsgebouw van de conservatieve partij PiS. Ook voor vandaag staan demonstraties gepland.

Illegale abortussen

Vanwege de strenge wetgeving ondergaan veel Poolse vrouwen illegale abortussen. Vrouwenorganisaties schatten dat het gaat om zo'n 200.000 gevallen per jaar. Dat gebeurt in eigen land, maar vrouwen gaan er ook voor naar het buitenland. Illegale abortussen kunnen gevaarlijk zijn. Er kunnen complicaties optreden en niet elke vrouw durft daarvoor naar het ziekenhuis te gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie