Up 2 Date

18-jarige Paxton gaat viral met diplomaspeech waarin ze abortuswet aankaart

foto: YouTube: Tim Rogers
  1. Newschevron right
  2. 18-jarige Paxton gaat viral met diplomaspeech waarin ze abortuswet aankaart

De 18-jarige Amerikaanse scholier Paxton Smith gaat momenteel viral met haar diplomaspeech. Daarin uit ze niet haar dankbaarheid of ambities, maar haar zorgen en kritiek op de omstreden abortuswet die onlangs in Texas is goedgekeurd.

Quote

Ik kan op dit podium geen zelfgenoegzaamheid en vrede promoten wanneer er een oorlog gaande is tegen mijn lichaam en mijn rechten. Een oorlog tegen de rechten van jullie moeders, zussen en dochters. We kunnen niet stil blijven.

Niet aangekondigd

Paxtons school, de Lake Highlangs High School in Dallas, was niet zo blij met haar toespraak. Paxton had van tevoren aangegeven dat ze over media zou praten en die speech was goedgekeurd door het schoolbestuur. Eenmaal op het podium begon ze echter - zenuwachtig, maar vervolgens daadkrachtig - over de abortuswet.

"Ik zou vandaag gaan praten over tv en andere media, omdat dat belangrijk voor me is. Maar met de recente gebeurtenissen voelt het fout om over iets anders te praten dan wat momenteel mij en miljoenen andere vrouwen raakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Heartbeat bill

Volgens die nieuwe wet, de zogeheten heartbeat bill die vanaf september ingaat, is het in alle gevallen verboden om abortus te plegen wanneer er een hartslag kan worden waargenomen bij de foetus. Ook bij verkrachting of incest. In veel gevallen is dat al bij zes weken, een tijdsduur waarbij de kans groot is dat de zwangerschap nog niet bekend is bij de persoon in kwestie.

"Zes weken. Dat is alles wat vrouwen krijgen. De meesten weten nog niet eens dat ze zwanger zijn met zes weken. Dus voordat ze de kans krijgen om te bepalen of ze emotioneel, fysiek en financieel stabiel genoeg zijn voor een volledige zwangerschap, voordat ze de kans krijgen om te beslissen of ze verantwoordelijkheid aankunnen om een ander mens op de wereld te zetten, wordt die beslissing voor ze gemaakt door een vreemde. Een beslissing die de rest van hun leven zal bepalen, wordt gemaakt door een vreemde."

Oorlog

"Ik ben doodsbang dat wanneer mijn anticonceptiemiddelen falen, of wanneer ik verkracht word, dat mijn dromen en ambities er niet langer toe doen", sloot Paxton haar krachtige speech af onder luid gejuich van het publiek. "Ik hoop dat je kan voelen hoe mensonterend het is als de autonomie over je eigen lichaam van je wordt afgenomen. Er is een oorlog gaande tegen de rechten van jullie moeders, zussen en dochters. We kunnen niet stil blijven."

Bijna geen diploma

De school van Paxton zou na de speech overwogen hebben om haar diploma niet meer aan haar uit te reiken. Uiteindelijk is dat wel gebeurd, maar de school heeft laten weten "aan protocollen te werken om deze situatie in de toekomst te voorkomen".

Paxtons ouders waren wel op de hoogte van haar plannen voor de toespraak. Zij steunen haar boodschap, net als veel andere Amerikanen. Op YouTube is de video in iets meer dan een dag tijd al honderdduizenden keren bekeken. "Ik realiseerde me niet dat mensen die niks met mijn school hebben het ook zouden zien", aldus Paxton. "Ik heb honderden berichten gehad van mensen die mijn boodschap toejuichen. Het is bijna op elke platform dat ik kan bedenken gedeeld."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie