Up 2 Date

Tienduizenden Amerikanen de straat op voor recht op abortus

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Tienduizenden Amerikanen de straat op voor recht op abortus

In de Verenigde Staten zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren voor het recht op abortus. Er vonden 660 demonstraties plaats in verschillende steden in het land.

Abortuswet Texas

De voornaamste aanleiding van de protesten is de aangenomen abortuswet in Texas van een maand geleden. De wet verbiedt het om een zwangerschap af te breken wanneer een hartslag waarneembaar is bij het embryo. Dat is meestal al het geval rond de zes weken. Op dat moment weten de meeste vrouwen nog niet dat ze zwanger zijn. Zo'n 85 tot 90 procent van de abortussen vinden volgens experts pas na zes weken plaats.

Daarmee is de abortuswet in Texas de strengste van het land. Ook maakt de wet geen uitzondering voor incest of verkrachting. Er wordt zelfs een vergoeding uitgedeeld aan burgers die een succesvolle aanklacht indienen tegen iemand die een illegale abortus mogelijk heeft gemaakt. De vergoeding bedraagt minstens 10.000 dollar (8.600 euro).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tienduizenden demonstranten

De tienduizenden demonstranten door het hele land die gisteren de straat op gingen, zijn het niet eens met de beperkingen op de uitvoering van een abortus. Zij pleiten voor het behoud van het grondwettelijke recht op de behandeling.

Ster advertentie
Ster advertentie