Up 2 Date

Afghaanse tolken die voor Nederland werkten, gedaagd voor rechtbank door Taliban

foto: EPAfoto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Afghaanse tolken die voor Nederland werkten, gedaagd voor rechtbank door Taliban

Meerdere tolken in Afghanistan die voor Nederland werkten, zijn door de Taliban opgeroepen om voor de rechter te verschijnen. Dit meldt NOS die de brieven mocht inzien.

Familie van tolken

De tolken zitten ondergedoken, maar de Taliban dreigen dat ook familieleden kunnen worden vervolgd als een tolk niet naar de rechtbank komt. In een brief aan de familie van een tolk die voor de Europese politie-missie in Afghanistan heeft gewerkt, staat dat hij ervan wordt verdacht te hebben gewerkt voor buitenlanders.

Hij zou 'hun oneerbare, verboden geld' hebben aangenomen. Als de man niet komt opdagen, zal zijn familie zwaar worden gestraft 'als les voor andere verraders'. "U zult dan verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daden", luidt de brief.

Wraak

In een brief aan de familie van een andere tolk die voor buitenlandse troepen werkte, schrijft de terroristische organisatie: "We gaan wraak nemen. Als we jou zelf niet te pakken krijgen, dan zullen we met je naasten en familieleden afrekenen."

Valse belofte

De Taliban zeiden in eerste instantie dat er algemene amnestie zou zijn voor iedereen die voor internationale troepen heeft gewerkt. Dat lijkt een valse belofte. Zo'n tien tolken en mensen die voor Nederland werkten, hebben aan NOS verteld dat de situatie in Afghanistan steeds nijpender wordt.

Ster advertentie
Ster advertentie