Up 2 Date

'Opgepakte terreurverdachten hadden Rutte en Wilders als doelwit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Opgepakte terreurverdachten hadden Rutte en Wilders als doelwit'

Negen mannen werden vorige week opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een aanslag. Nu blijkt dat zij mogelijk demissionair premier Mark Rutte, PVV-leider Geert Wilders en FVD-leider Thierry Baudet als doelwit hadden.

Trainen voor aanslag

De opgepakte mannen sympathiseren met de terreurgroep Islamitische Staat (IS), meldde het OM eerder. Ze zouden trainen voor een aanslag in Nederland. Sinds juni werd de groep in de gaten gehouden door de recherche en het OM, op basis van informatie van de AIVD. Tijdens een huiszoeking werden er geen wapens of explosieven gevonden maar er werden wel gegevensdragers in beslag genomen.

Foute humor

De advocaat die twee van de verdachte bijstaat, vertelde aan De Telegraaf dat er binnen de groep 'hele nare teksten' waren gedeeld waarin de namen van de politici voorkwamen. Toch zegt de advocaat dat er nergens sprake is van een serieus plan. Het zou gaan om "sarcasme en zeer foute humor, in melige buien."

Lopend onderzoek

Het voorarrest van de mannen werd woensdag verlengd. Het Landelijk Parket van het OM wil verder niet reageren, omdat het om een lopend onderzoek gaat.

Ster advertentie
Ster advertentie